МП подготвя нов закон за детско правосъдие

  • 04 септември 2015 16:51

  • 1818
  • 2
МП подготвя нов закон за детско правосъдие
© Novini.bg

„Министерството на правосъдието подготвя изцяло нов закон за младежко правосъдие, защото считаме, че отделни промени в НК и НПК няма да бъдат достатъчни”.

Това заяви заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева – Русева по време на учебно посещение в Швейцария на тема „Правата на децата, специализация в правосъдието за непълнолетни за професионалисти от България”.

Зам.-министър Мичева сподели, че препоръката за изготвяне на отделен нов законопроект фигурира и в анализ на швейцарския партньор Международен институт за правата на детето в Сион, изготвен в рамките на проект за развитие в областта на младежкото правосъдие в България.

„Концепцията за детското правосъдие е твърде различна от тази в НК и НПК, където водещо е наказанието и превенцията. При детското правосъдие водещи са закрилата и възпитанието, това е основен стандарт”, коментира зам.-министър Мичева, цитирана от пресцентъра на МП.

Тя допълни, че към момента вече са готови основните текстове на проекта за нов закон.

От 30 август до 3 септември т.г. 19 съдии, прокурори и полицейски служители от районите на петте пилотни съдилища в страната, разполагащи със специализирана състави за работа с деца - районните съдилища в Козлодуй, Варна, Пловдив и окръжните съдилища във Варна и в Пловдив, както и шестима адвокати, изучаваха системата за детско правосъдие на Швейцария.

Делегацията бе водена от заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева – Русева, а в състава й бе и депутатът Димитър Делчев, член на правната комисия на 43-то Народно събрание.

За Министерството на правосъдието е от изключителна важност да развива капацитета на тези, които работят с деца, заяви още зам. министър Мичева.
„Колкото и да е добър един закон, без човешкия фактор няма как да се справим и да предложим на децата на България едно по-добро правосъдие”, каза още тя.

По време на финалния модул на обучението участниците изготвиха списък от препоръки за най-важните стъпки, които трябва да се предприемат при въвеждането на системата на детското правосъдие. На първо място те единодушно поставиха именно изготвянето на отделен нов закон за детското правосъдие, в който да бъдат изцяло уредени принципите, устройството и процедурите на системата за детското правосъдие.

Сред другите направени предложения се включва например препоръка да бъде осъществяван последващ контрол от магистрат върху изпълнението на наказанието на малолетни и непълнолетни, да бъдат делегирани нови функции и правомощия на детския съдия, да бъде направено уточняване на границата между възпитателните мерки и мерките за закрила, да се упражнява ефективен контрол върху разходваните средства и предлаганите услуги от страна на неправителствени организации, които работят с деца и т. н. Следствените отдели на окръжните прокуратури да разследват престъпленията, извършени от деца, предлагат още участниците.

Участващите в обучението магистрати, адвокати и полицейски служители бяха единодушни, че България има нужда от специализирани институции – трудово-възпитателни центрове за млади извършители на престъпления, но на първо място в законопроекта трябва да залегне идеята за личната престация – вид възпитателна санкция, при която извършителят символично поправя причинената вреда чрез обществено-полезен труд или обучение. Сред направените предложения беше и засилване ролята на медиацията като алтернативна форма при решаване на дела с участието на малолетни и непълнолетни.

Учебното посещение бе организирано от Министерството на правосъдието в рамките на третия обучителен модул за магистрати и полицейски служители, финансиран по проекта „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“ на  Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Последвайте канала на

1818 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.14 | 21:43

2
да, родителите на малолетните престъпници да получават някакво наказание затова, че не са контролирали децата си

2015.09.06 | 22:18

1
ужасно е съд , полиция, затвори за деца , а след това нека да подредите концентрационен лагер , никой не ще замени на децата на родители

Добави коментар

Водещи новини