Париж и Берлин искат от ЕС ясен план за разселване на бежанците

  • 04 септември 2015 14:54

  • 2012
  • 8
Париж и Берлин искат от ЕС ясен план за разселване на бежанците
© gettyimages

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд изпратиха общо писмо до лидерите на Европейския съюз с настояване да се изработи "траен и задължителен" механизъм за разселване на бежанци между страните членки. Това съобщи днес говорителят на Меркел - Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция в Берлин Зайберт каза, че писмото до председателите на Европейската комисия - Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, и на Европейския съвет - Доналд Туск, съдържа редица конкретни предложения как да бъде преодоляна имиграционната криза в Европа. Те включват бързо създаване на "горещи точки" - центрове за приемане на бежанци - в Италия и Гърция, като на Еврокомисията бъде възложено да проучи дали такива центрове трябва да бъдат създадени и други страни от ЕС.

Приемните центрове в Италия и Гърция трябва да бъдат създадени и да се задействат колкото е възможно по-скоро, не по-късно от края на годината, посочи Зайберт. Той добави, че Германия и Франция са готови да помогнат за това.

"Тясно свързан със създаването на тези центрове е въпросът как да бъдат разпределяни бежанците, въз основа на принципа на солидарността, между всички страни членки. Спешно се нуждаем от траен и обвързващ механизъм за разселване на тези хора", подчерта говорителят на канцлера. Той добави, че Германия иска Европейският съюз да втвърди правилата за даване на убежище на граждани на страните от Западните Балкани, като обяви тези страни за сигурни. "Страните от Западните Балкани, които са по пътя към Европа и част от които искат да се присъединят към ЕС, по дефиниция не могат да бъдат страни, където има политически преследвания или граждански войни - с други думи ситуации, изискващи закрила", каза говорителят.

Италианският външен министър Паоло Джентилони настоя днес Европа да промени правилата за даване на убежище, ако иска да запази свободата на движение в континента. Дъблинските правила за убежище изискват хората, търсещи убежище в ЕС, да подават молби в първата страна от съюза, в която влязат. Това подлага на силен натиск страни като Италия, където много бежанци и мигранти пристигат по море, и Унгария, която е популярен път по суша. На пресконференция в Чернобио, в Северна Италия, Джентилони каза, че променените правила за убежище трябва да запазят Шенгенската зона за свободно пътуване без паспорти. Ако не променим тези правила по съответния начин, ще се наложи да предоговаряме Шенгенската зона и свободното движение на хора, което ще бъде поражение за европейските политици, подчерта италианският външен министър.

Последвайте канала на

БТА
2012 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
banda88

2015.09.12 | 09:38

8
До колкото си спомням Франция и САЩ бяха особено загрижени за сирийските граждани и поради това нападнаха Асад и размътиха водата в региона - сега ТЕ трябва да приемат всички бежанци!

2015.09.12 | 09:38

7
ДА, АМА НЕ! НАЛИ ВИЖДАШ КОЙ КАРА ВЛАКА? ЕВРОПЕЙЙСКИЯТ СЪЮЗ НЕ БЕШЕ ЛИ САМО ИКОНОМИЧЕСКИ? зАЩО ни казват какво да правим по останалите въпроси? Ай ЧИБА!

2015.09.12 | 09:38

6
ДА СИ ПРАВЯТ ПЛАН КАК ДА СИ ГИ РАЗСЕЛВАТ ИЗ ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ.

2015.09.12 | 09:38

5
У нас вече има над 20 000, а те ни пращат още. Не трябва ли да ги разселват там където никой не ги е приел още? Това с плащането на допълнителни данъци е много удобно, но не е солидарно.
В е л и к и я

2015.09.12 | 09:38

4
Ама за кво разселванве говорят тия тъпоглавци , сега са стотици хиляди , догодина ще станат милиони , кво ще разселват тая напаст , те ще станат повече от европейците , трябва да работят европейците за да ги хранят щото те са се възпроизвеждали като плъхове , това са нации които не само са първобитни а са и нахални и особенно нагли , ще ги видите само след като се уредят до европейските облаги и пари как ще почнат да гледат надменно ....

2015.09.12 | 09:37

3
Боклуци, не се правете на луди спирате помощите за тези паразити и те няма да идват. Меркел пълни Европа с орки и я ислямизира. Бойкот на всичко немско и магазините им.

2015.09.12 | 09:37

2
Нека САЩ ще отвори вратите за бежанци
pedal

2015.09.05 | 11:29

1
да де, ама сирийците и негрите не пишат, как ще дойдат по форумите. Те направо си идват, ТУК са !!!!!

Добави коментар

Водещи новини