Петкова: БЕХ отвори процедура за заем в размер на 650 млн. евро

  • 04 септември 2015 12:48

  • 1137
  • 0
Петкова: БЕХ отвори процедура за заем в размер на 650 млн. евро
©

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е отправил покана за участие на банки в открит конкурс с предварителен подбор за избор на финансиращи институции по сделка за структуриране на заем в размер до 650 млн. евро. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по пред журналисти днес.

Средствата ще бъдат използвани за целево финансиране на НЕК, като целта е дъщерното дружество да разплати задълженията си към "Марица изток 1" ЕООД и "Марица изток 3" АД. Заемът е във връзка с процеса по предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия, задължения към други производители и за подобряване на ликвидността на холдинга.

Задълженията на НЕК само към двете американски централи са близо 900 млн. лв., посочи министърът. Тя заяви, че процедурата ще протече в срок от около два месеца, като през този период задълженията вероятно ще нараснат.

Петкова коментира темата и за търсенето на природен газ в акваторията на Черно море. "До края на месец септември очакваме да видим подадените оферти за търсене на нефт и газ в блоковете "1-22 Силистар" и "1-14 Терес" в Черно море". Петкова обясни, че до момента има закупена документация от доста фирми.

На въпрос дали има притеснения от това, че финансовият междинен отчет на "Булгаргаз" предвижда 31% намаляване на местния добив на газ министър Петкова коментира: "Оптимист съм по отношение на тези процедури, тъй като първоначалните геоложки проучвания, които са направени са доста оптимистични. Смятам, че процедурите ще бъдат успешни".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1137 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини