Робот ще убива морски звезди в Големия бариерен риф

  • 04 септември 2017 10:15

  • 3788
  • 1
Робот ще убива морски звезди в Големия бариерен риф
© Getty Images/Guliver

Австралийски учени тестват автономен робот, чието предназначение е да убива морски звезди във водите на Големия бариерен риф, съобщи Би Би Си.

Морската звезда, нарична “корона от тръни”, се смята за сериозна заплаха за коралите. Роботът Cotbot, който има зрителна система, е създаден да намира морски звезди и да им поставя смъртоносна инжекция.

Около 40% от коралите в защитения от ЮНЕСКО риф са били нападнати от морските звезди.

След като машината унищожи по-голямата част от морските звезди в даден регион, водолази ще премахват оцелелите.

Вече се провеждат тестове при полеви условия, за да се настрои навигационната система, посочва изследователят Матю Дънбабин от Куинслендския технологичен университет.

“По-късно този месец ще пуснем робота във водите на Големия бариерен риф, за да изпитаме високотехнологичната му, базирана на машинно зрение система, за засичане на морски звезди”, казва ученият.

Технологията има два ключови компонента - система за разпознаване на изображения и потопяем робот. “Системата е обучена да разпознава морските звезди сред различни видове корали с помощта на хиляди фотографии на рифа и видеокадри, заснети от водолази,” обяснява Дънбабин.

Движението на хранителни вещества от сушата към океана, започнало през 60-те години на миналия век, води до увеличаване на популацията на морските звезди, които унищожават огромни участъци от рифа, посочват учените.

Последвайте канала на

3788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.04 | 23:02

1
Ръгай морските звезди!

Добави коментар

Водещи новини