Археолог: ИД краде и търгува с антики, после разрушава храмове

  • 04 септември 2015 07:34

  • 2011
  • 1
Археолог: ИД краде и търгува с антики, после разрушава храмове
©

"Ислямска държава" разрушава уникални паметници на древната култура в Сирия и Ирак и милиони хора по света се питат защо го прави.Може да се окаже, че тяхната цел не е точно унищожението на наследството на античните цивилизации, пише британският вестник "Индипендънт".

Археологът Джоан Фаршах представя един по-различен отговор на този въпрос. Според него членовете на радикалната група демонтира статуи, стенописи и каменни стени от античните паметници, за да ги продава на колекционери от цял свят. След като групировката прибере парите, взривява храмовете и сградите, които преди това е ограбила, за да прикрие следите от кражбите.

"Антики от Палмира вече са в продажба в Лондон", твърди археологът. "Има сирийски и иракски обекти, взети от Изида, които вече са в Европа. Това разрушаване прикрива финансовите постъпления на "Ислямска държава".

Фаршах е работила дълги години сред древните градове в Близкия Изток, поясни, че след продажбите започва и унищожението на паметниците, което "прикрива мащабите на кражбите. "Така че никой не знае какво точно е било взето - нито това, което е било разрушено".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2011 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ПАЛЕСТИНА

2015.09.08 | 14:21

1
Търсете ги при демократите в СОТБИС боклуци мръсни.

Добави коментар

Водещи новини