Безработни изплащат кредити с прекарване на мигранти

  • 04 септември 2015 06:29

  • 2325
  • 0
Безработни изплащат кредити с прекарване на мигранти
© Булфото

Заложни къщи или фирми за бързи кредити са резервоар за набиране на трафиканти на бежанци. Срещу подходяща компенсация те предоставят информация за свои закъсали клиенти, които биха били склонни да станат каналджии, въпреки рисковете, довериха хора от крими контингента в Хасковско, обвързани с доходоносния бизнес, пише "Монитор".

По тази схема вече са били ангажирани десетки изпълнители, чиито задачи са да посрещат нелегалните на границата и да ги транспортират до следващ адрес. Дори и да бъдат заловени от полицията, няма как да се докаже връзката им с организаторите на канала и имат явен мотив да приемат работата.

Схемата е изключително изгодна за всички участници. Бързите кредити получават шанс да си върнат парите, че и с лихвите, което иначе е проблематично в ударените от безработицата южни общини на Хасковска област. Ненапразно основните донори на трафиканти са от Свиленград, Любимец, Харманли и Маджарово. Лихварите сключват споразумение с длъжниците си възнаграждението от трафика да им се превежда директно и дори дават някакъв остатък на клиентите си. От друга страна падналите в капана на бързите кредити получават шанс до се издължат. Особено важно им било да освободят от запор някоя семейна ценност или вещ, заложени без знанието на съпругата. Това бил и един от методите за шантаж използвани от лихварите плюс обичайните методи за набавяне на просрочени суми.

Лихварите дори представяли свръзката с трафикантите като „услуга”, а някои дори се лакомели да искат и комисионна. Задължителното изискване за трафиканта е да има кола или бус, като бензина му се зарежда безплатно. За организаторите на нелегални канали тази схема била като манна небесна, защото новоизлюпения каналджия не се пазарял за пари - колкото му дадат-толкова, стига да е около сумата на дълга.

Що се отнася до рисковете, бежанските мулета били успокоявани, че досега няма ефективно осъден на затвор местен каналджия. Обичайното наказани особено за чистите съдебно било пробация или условно.

От началото на годината до сега са заловени и осъдени над 70 трафиканти на бежанци, като по неофициална информация повече от половината са били длъжници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини