Животът на Йогананда - авторът на "Автобиографията на един йогин" (видео)

  • 03 септември 2015 16:16

  • 4184
  • 0
Животът на Йогананда - авторът на "Автобиографията на един йогин" (видео)
©

Парамаханса Йогананда бе известен учител по йога, гуру и автор на обичания и завладяващ текст „Автобиографията на един йогин“. През 1920 той основава Дружеството за себереализация в Лос Анджелис, чиято цел е да разпространява по цял свят йогическата философия и практиката на медитация чрез крия йога. То бе развито чрез откриването на над 500 храма, ашрами и центрове за медитация по целия свят.

„Животът на Йогананда“ пък е нов документален филм, който приканва публиката да погледне отблизо на мъжа, за който е известно, че просветлява Махатма Ганди в практикуването на крия йога, съобщава huffingtonpost.com.

Прочетете откъс от биографията на Парамаханса Йогананда, представен във филма „ПРОБУЖДАНЕ: Животът на Йогананда“:

Парамаханса Йогананда или Мукунда Лал Гхош е роден на 5 ануари 1893 година в Горакхпур, Утар Прадеш, Индия в набожно бенгалско семейство. Още от ранните си години той впечатлява околните с дълбочината и опита си в откриването на духовното отвъд представите на човека.

Родителите му са ученици на Лахири Махасая, прочутият майстор, който представя крия йогата в модерната Индия. Когато Йогананда бил още бебе, Махасая го орисал, че ще стане йогин.

Юношеството си Мукунда прекарвал в търсене на учител, който да го води в неговите духовни търсения. Когато е на 17, той става ученик на Свами Шри Юктешвар, с когото прекарал следващите 10 години. Още от първата им среща Юктешвар започнал да втълпява на Йогананда, че е избран да разпространява науката на крия йогата в Америка и по света.

Юктешвар го посвещава в монашеския орден, основан от Шанкара, като му дава възможността да си избере ново име. Така Мукунда Лал Гхош става Парамаханса Йогананда Гири.

През 1917 г. Йогананда основава гимназия за момчета в Дихика, Западен Бенгал, в която се съчетават съвременни образователни методи с йогически техники за концентрация и енергизиращите упражнения, които Йогананда изнамира и започва да преподава през 1916 г.

Година по-късно училището е преместено в Ранчи (дн. в щата Джаркханд, б.р.), а по-късно става център на Йогода сатсанга общество, клон на американката организация на Йогананда.

През 1920 г. Йогананда заминава за Америка на борда на кораба Град Спарта като индийски делегат на Конгреса на религиозните либерали в Бостън. През същата година на американска земя той основава Дружеството за себереализация.

През следващите няколко години той изнася лекции и беседи на Източния бряг, а през 1924 г. се отправя на трансконтинентален лекционен тур. На лекциите му се стичат хиляди слушатели. През следващата година Йогананда купува сградата на бивш хотел на връх Вашингтон в Лос Анджелис, която се превръща в главната квартира на Дружеството за себереализация.

Дни преди смъртта си Йогананда намеква, че е дошло време да напусне света. Тялото му е положено в мемориален парк в Глендейл, Калифорния.

Историята на живота на Йогананда е публикувана през 1946, като се превръща в бестселър и е преведена на много езици. Определя се като класика в жанра.

Последвайте канала на

4184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини