Пътят към Европа за бежанците започва чрез Фейсбук

  • 03 септември 2015 14:32

  • 3218
  • 4
Пътят към Европа за бежанците започва чрез Фейсбук
© Gettyimages/Gulliver

Потенциалните бежанци, надяващи се да избягат от войната в Близкия изток, използват Фейсбук за намиране на трафиканти на хора, които да ги отведат до по-добър живот в Европа, пише БТА.

Базираният в САЩ сайт и други социални медии, които бяха използвани, за да се мобилизират въстанията от "Арабската пролет", днес съдържат информационни услуги за бягащите от сирийската гражданска война и други конфликти в региона.

Там бежанците могат да открият голяма част от това, което имат нужда да знаят, включително цените, бакшишите и подкупите, които трябва да платят по време на пътуването си, изпълнено с опасности, които варират от удавяне в морето до задушаване в товарен камион.

Освен това приложения за размяна на съобщения като "WhatsApp" и "Вайбър" им помагат да се свързват по пътя както с приятелите и семействата си, така и с трафиканти, а картите в интернет гарантират, че няма да се загубят.

В арабскоезични Фейсбук групи потребителите публикуват телефонните номера на контакти, за които твърдят, че могат да отведат бежанците от турския бряг до близките гръцки острови или дори по-навътре в Европа, континент, който се бори с миграционната криза.

За тези, които търсят превоз с кораб до Гърция, подробности за това къде е най-добре да се пресече сръбско-унгарската граница, или за цената за незаконно отвеждане от Турция до Германия, потребителите на тези групи изглежда предлагат много от отговорите.

Публикувана тази седмица обява предложи останало в последния момент място в гумена лодка, потегляща от турския крайморски град Измир, едно от основните места, от които потеглят сирийските бежанци в опит да достигнат Гърция. Цената е 1200 долара.
"Пътуването е утре, 100 процента сигурно", се казва в обявата. "Ще получите безплатна спасителна жилетка".

Друг пост предлага места на по-комфортна "туристическа яхта" на цена от 2500 евро (2800 долара).
Фейсбук води бежанците още преди да напуснат Сирия, каза Мухамед Салих Али, ръководител на базираната в Измир Асоциация за солидарност със сирийските бежанци.

Мнозина научават от страници във Фейсбук, че трябва да пътуват до квартал Басмане в община Измир, неофициалното сборище в Турция за трафиканти и за тези, които се надяват да преминат границата.
"Те успяват да се свържат с посредници във Фейсбук. Щом пристигнат в Басмане, могат да прекарат три или пет дни в хотели и да проучат вариантите си. Те разговарят с други кой трафикант е по-евтин или има репутация за сигурност", заяви той в интервю.

Социалните медии играха ключова роля в безредиците, обхванали арабския свят от 2011 година. Те помогнаха на активисти да мобилизират протести срещу управляващите в страни като Египет, Либия и самата Сирия в началото на Арабската пролет, а след това станаха средство за гражданите да съобщават за последвалото насилие.

Те остават важно организационно средство и практичен инструмент в помощ за пътуващите до, а след това и през 26-те "шенгенски страни" на Европейския съюз, които са премахнали граничния контрол помежду си, докато се насочват на север към страни като Германия и Швеция, където се надяват да получат помощ.

Последвайте канала на

3218 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГУРБЕТЧИЯ

2015.09.07 | 15:26

2
СОЦИАЛЬНИТЕ МЕДИИ СА ВЕЛИКО НЕЩО ! ДОРИ В БЪЛГАРИЯ СЕ СЪБРАХА 15 ПАЛЯЧОВЦИ НА АТАКА ЗА ДА ПРОТЕСТИРАТ "ОТ ИМЕТО НА ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД" ПРОТИВ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО И ЕС !

2015.09.09 | 23:03

4
Феиса се създава от хора като теб затова е кенеф.

2015.09.09 | 23:03

3
социалните медии са полезни но фейса е кенеф

2015.09.03 | 22:47

1
ЕС ДА БЛОКИРА ФЕЙСБУК

Добави коментар

Водещи новини