Робот-асистент в болница направи връзка на пациентка с лекуващия й лекар в Ню Йорк

  • 02 септември 2015 15:21

  • 2218
  • 0
Робот-асистент в болница направи връзка на пациентка с лекуващия й лекар в Ню Йорк
© Gettyimages/Gulliver

Първият у нас робот-асистент в болницата "Света Марина" в Плевен осъществи връзка на пациентка с лекуващ лекар, който бе в Ню Йорк, на разстояние около 8000 км, съобщи БТА.

Проф. д-р Григор Горчев консултира от Манхатън жена, която е оперирал, като връзката направи роботът "Грег" около 14.00 ч. днес. В разговора участва и проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен.

Проф. Горчев е в САЩ по покана на Американската асоциация по лапароендоскопска хирургия, а роботът му позволява да поддържа непосредствена близост със своите пациенти и колеги.

От няколко дни в екипа на МБАЛ "Света Марина" работи американският робот "Грег", който е доставен по препоръка на проф. Горчев. Болницата скоро ще има и втори робот, който ще помага в грижата за пациентите. Роботите се управляват чрез дистанционно устройство с размерите на лаптоп.

"Грег" е висок около 1,20 м и се движи безпрепятствено на етажа в четири операционни зали, в кабинетите и в стаите на пациентите. Той има екран, на който се вижда лицето на лекаря. Чрез звукови колони пациентът чува и гласът на медика.

Тази връзка има голямо значение за психологическото състояние на пациентите, вече се убедихме в това, заяви пред БТА проф. Томов. Според него част от медиците в Европа по-тромаво възприемат съвременните технологии в областта на роботиката и телемедицината, в сравнение с колегите си в САЩ.

Високотехнологичната болница "Света Марина" в Плевен се стреми да бъде на нивото на стандартите в САЩ, посочи проф. Томов. Той и проф. Григор Горчев са първите медици, които въведоха роботизираната хирургия в Югоизточна Европа чрез американския робот "Да Винчи".

Последвайте канала на

2218 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини