Тази година "Ел Ниньо" може да бъде най-силният в историята

  • 02 септември 2015 15:18

  • 2546
  • 0
Тази година "Ел Ниньо" може да бъде най-силният в историята
© Getty Images

Тази година климатичното явление "Ел Ниньо" може да бъде едно от най-силните в историята, заявиха експерти от Световната метеорологична организация (СМО) на пресконференция във вторник, предаде "Ройтерс".

Климатичните модели и експертите предполагат, че температурата на повърхностните води в източната част на Тихия океан може да е с повече от 2 градуса по-висока от средната, което може да превърне Ел Ниньо в най-силното, откакто се водят измервания.

Обикновено топлият въздух над източната част на Тихия океан е причина за повишени валежи над западния бряг на Южна Америка и сухи условия над архипелага Австралия/Индонезия и региона на Югоизточна Азия, казва Макс Дилли, директор на центъра за предвиждане на климата на СМО.

"Ел Ниньо" също може да донесе по-високи валежи, а понякога и наводнения в региона на Африканския рог и по-сухи условия в Южна Африка.

Най-силно проявилият се "Ел Ниньо" е регистриран през 1997-1998 година. Феноменът е надхвърлил значително нормите и през 1972-1973, както и десетилетие по-късно през 1982-1983 година.

Ефектът върху глобалния климат се очаква през следващите шест до осем месеца.

Рибарите, изкарващи прехраната си във водите на Тихия океан край бреговете на Перу и Еквадор, познават "Ел Ниньо" от столетия, се посочва в материал на Националната космическа агенция на САЩ (NASA).

На всеки между три и седем години по време на месеците декември и януари рибата в крайбрежните води изчезва и те остават без поминък.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини