Деца посрещат със страх учебната година в сепаратисткия изток на Украйна

  • 01 септември 2015 21:30

  • 2217
  • 6
Деца посрещат със страх учебната година в сепаратисткия изток на Украйна
© Gettyimages/Gulliver

Украинските ученици започнаха новата си учебна година, включително в зоните в близост до фронтовата линия в проруската сепаратистка Източна Украйна, предаде Франс прес.

В село Гранитне, което е под контрола на украинските сили, между бунтовническата крепост Донецк и пристанищния град Мариупол, последният държан от Киев голям град в конфликтната зона, ученичките бяха с плитки и бели панделки в косите и с традиционното облекло от съветско време. Момченцата също бяха пременени, а някои носеха цветя за учителите си.

Въпреки празничната обстановка обаче се усещаше страхът на жителите на това село, разположено в близост до фронтовата линия.
"Бомбардировките вдигат ужасен шум. Плашим се, крием децата и самите ние се крием. Но все пак решихме да отидем на училище, защото ни обещаха прекратяване на огъня", каза 48-годишната Зоя, която придружава внука си Артьом.

В училището имаше и трима военни, които даваха съвети на учителите как най-добре да защитят децата.
"Говорих с директорката и й казах занятията да се водят в частта от училището, което е най-далече от Григоривка, защото обикновено стрелят от Григоривка и Телманове и снарядите идват от там", обясни един от тях, представил се като Игор, цитиран от БТА.

"Училището има готовност да реагира. Имаме подземие, то е добро убежище при бомбардировки. Освен това имаме коридори без прозорци", каза директорката Раиса Косело.
"Трябват ни около 20 секунди да заведем децата в тези добре защитени коридори", добави тя.

Последвайте канала на

2217 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.12.30 | 13:05

5
Новинарник... говнарник... Не наричай източните украинци сепаратисти! Тия хора са по скоро дисиденти!
kiro

2015.12.30 | 13:05

6
До е6алника над мен: Това са едни дечица, тръгващи на училище, чиито душички сигурно са се свили от страх и неразбиране на това насилие. А ти специално си за побой до безсъзнание, щом наричаш деца тръгващи на училище "терористи".
гост

2015.12.30 | 13:05

4
това са тepopисти

2015.12.30 | 13:04

1
Децата да затрупат с писма канцеларията на Путин с искане да си прибере пияните орди в пределите на Русия , да върне окупирания Крим на Украйна и тогава ще настъпи мир !!

2015.12.30 | 13:05

3
Пиши на О баба писмо с искане да върне на иранците убитите във войната ,също така ма Либия, Сирия ,Югославия ,Виетнам и убитите в Япония ! И сега в Украйна ! Пиши кретенче ,пиши !

2015.12.30 | 13:04

2
Ще върне на баба ти сливата

Добави коментар

Водещи новини