Зловреден код заразява отключени iPhone-и

  • 01 септември 2015 18:38

  • 3122
  • 0
Зловреден код заразява отключени iPhone-и
© Getty Images

Зловреден код, който е насочен към отключени от потребителите iPhone-и, вече е откраднал имената и паролите на над 225 хил. акаунта за услугите на Apple, съобщава онлайн изданието Ars technica.

Вирусът KeyRaider атакува телефони на Apple, на които е бил извършен т.нар. jailbreak, или отключване на софтуера на iPhone, за да може да се инсталират хакнати приложения, които иначе са платени, както и да може да се използва с карти на други оператори и т.н. Apple е против тази практика и не признава гаранцията на устройства, които са били отключени, пише dnevnik.bg.

KeyRaider се разпространява чрез приложения в онлайн магазина Cydia, до който се получава достъп именно след отключване на iPhone чрез jailbreak. Вирусът е открит от специалисти на компанията Palo Alto Networks, които са го засекли в 18 държави.

Най-често зловредният код краде имената и паролите на потребителите за техните акаунти в Apple. Има и немалко случаи, когато вирусът е блокирал смартфона и е искал откуп, за да го отключи. Вече са засечени и извършени онлайн покупки чрез профилите, чиито имена и пароли са били откраднати. Освен това в интернет се разпространяват и софтуерни добавки, които позволяват на други потребители да се възползват от крадените данни и да плащат в приложения чрез тях.

От компанията не посочват начин за справяне с вируса. Те препоръчват да не се използват методите за отключване на iPhone, освен ако не се правят от добре запознати и опитни хора, които да могат да проверяват какъв код инсталират на телефоните си.

Последвайте канала на

Novini.bg
3122 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини