Министър Ненчев откри новата учебна година във Военната академия (видео)

  • 01 септември 2015 15:16

  • 1845
  • 3
Министър Ненчев откри новата учебна година във Военната академия (видео)
© Булфото (архив)

Министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. изтъкна, че е наложително да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, която, след като се хармонизира със съюзниците, да доведе до положителни резултати.

В изказването си днес при откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски" Ненчев очерта актуални рискове, сред които свързаните с безпрецедентния бежански поток и с действията на т.нар. Ислямска държава. Засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи. Все още липсват координирани политически и стратегически действия, отбеляза министърът на отбраната. За хибридните рискове предупреди още в началото на своята лекция днес и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Попитан дали МО ще разработва тази концепция на национално ниво, министърът отбеляза, че би искал да бъдат включени експерти от различни институции и научните среди, защото хибридната война е нещо особено специфично и засяга различни сфери. Според министъра в концепцията трябва да се дефинира хибридната заплаха, както и да се очертаят мерки за справяне с нея.

На въпрос кога с Полша ще бъде подписан договор във връзка с поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, министърът каза, че ние сме финализирали клаузите по договора, от наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан "дори следващата седмица", но в Полша има процедури, които понякога отнемат време. Той очаква още в рамките на този месец да получим два двигателя, за да бъдат спокойни ВВС, които и без друго, по думите му, са спокойни. "Преди малко разговарях с ген. Радев, каза, че имаме още два двигателя, които от днес буквално са на разположение, и още два ще бъдат отремонтирани, т.е. ще бъде увеличен ресурсът с наши средства".
Попитан отново за цените, министърът каза, че първоначалната цена, която договарят с полската страна, е около 25-30 процента по-ниска от тази, която ни предлага Русия. Министърът добави, че тъй като Полша е страна от НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, което означавало още 20 процента по-ниска.

В изказването си пред присъстващите във Военната академия днес министър Ненчев подчерта, че усилията за възстановяването на летателната годност на самолетите МиГ-29 в партньорство с Полша по никакъв начин не би трябвало да снемат отговорността да се реализира в кратки срокове проектът за нов боен самолет за ВВС "от страна-доставчик, която е член на НАТО или поне на ЕС".

Последвайте канала на

БТА
1845 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.09.01 | 18:26

2
Ех, че "умен" и "красив" военен министър си имаме!

2015.09.01 | 18:26

3
Да разбираме ли, че в кавичките на първата дума трябваше да е думата пуйкъ, а във вторите кавички думичката г.з?
НЕНЧЕВ

2015.09.01 | 18:11

1
– Здравейте,пияници ! : -Здраве ,жалем г-н Тумбак ! Служим на турската провинция-Булгаристан !!!:Ненчев !-Отлично отговаряпияниците-ЮРУШ те !:!!!

Добави коментар

Водещи новини