Аш Шабаб превзе военна база на Африканския съюз в Сомалия

  • 01 септември 2015 14:37

  • 2399
  • 2
Аш Шабаб превзе военна база на Африканския съюз в Сомалия
© Getty Images/Guliver

Радикалната ислямистка групировка Аш Шабаб превзе военна база на Африканския съюз /АС/ в Сомалия днес, убивайки голям брой войници, предаде ДПА, цитирана от БТА. Военен командир съобщи, че стотици бунтовници нападнали базата в Джанаале, на 75 км южно от Могадишу в областта Долна Шабелаха, днес на разсъмванеe че има много убити. Заместник-губернаторът на областта потвърди превземането на базата.

АС има над 20 хиляди миротворци в Сомалия, за да помагат на местното правителство да се бори с Аш Шабаб. Според военни източници повечето от военнослужещите в базата са били от Уганда. Атаката започнала с атентат с кола бомба, която се взривила в портала на базата. След това тя била щурмувана от бойци с огнестрелни оръжия и експлозиви.

"Видях 20 мъртви войници от АС, а още няколко ранени войници бяха пленени от Аш Шабаб", каза очевидец, който влязъл в базата.
Аш Шабаб заяви, че са убити над 80 военнослужещи на съюза. "Останалите се хвърлиха в близката река", каза говорителят на групировката шейх Абдиазиз Абу Мусаб в ефира на подкрепящото бунтовниците радио "Андалус". Според представител на местните власти са загинали и няколко бойци на Аш Шабаб. Той посочи също, че групировката преди това е взривила близък мост, за да попречи на военния контингент на АС да изпрати подкрепления в Джаанале. Над 50 бурундийски войници от АС загинаха при нападение на Аш Шабаб срещу военна база в Южна Сомалия през юни, припомня ДПА.

Последвайте канала на

2399 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.10.04 | 17:37

2
Не са винкели, а динамична защита.
Танкист

2015.09.01 | 15:59

1
На снимката е танк т-55 със странни винкели по куполата.

Добави коментар

Водещи новини