НДК беше домакин на ''Училище за работа''

  • 01 септември 2015 13:29

  • 899
  • 0
НДК беше домакин на ''Училище за работа''
©

Фондация ПОДАРЕТЕ КНИГА, съвместно с Националния дворец на културата (НДК), проведе среща – част от инициативата “Училище за работа” на специална вечер в Зала 8 на Двореца.

На събитието гост - лектори бяха три известни лица от света на изкуството и спорта - писателят Калин Терзийски, актрисата Стефания Колева и параолимпиецът Михаил Христов. Те разказаха своите вълнуващи истории, случили се по трънливия им и предизвикателен път към успеха и постигането на мечтите, а директорът на НДК Мирослав Боршош лично приветства децата.

“Днес сме ваши домакини и се радвам, че сте тук, защото тези зали често са пълни с хора. В тази сграда са били най - големите имена в света на българската и световна култура - хора, които са направили страшно много за себе си, за да могат да напълнят всички тези зали, така че се надявам да попиете от тази енергия”, обърна се директорът на Двореца към децата и ги посъветва: “Каквото и да правите, най-важното e то да ви вълнува вас самите. Ще видите, че ако успеете да развълнувате себе си, ще успеете да развълнувате и света”. В края на разговора Мирослав Боршош им пожела успех и се обърна към тях с надежда “един ден с част от вас - тези, които ще намерят мотивацията и силата в себе си, да се срещнем тук и може да работим заедно, да напълним тези зали с хора и настроение”.

„Когато работиш много, понякога се ти случва повече от това, което си поискал”, бе вдъхновяващото послание на Стефания Колева към младежите. Тя се е отказала от юридическото си образование, за да следва наивната мечта да бъде актриса и не се е страхувала да поеме трудния път от Захарна фабрика до Монте Карло.

Калин Терзийски сподели пред децата много лични неща за живота си преди да стане един от най-продаваните писатели в България – такива, които не споделя в интервюта. „Животът е като да правиш лицеви опори – когато направиш 30 и мускулите ти горят, си казваш, че не можеш повече, няма как, няма начин и трябва да се откажеш. Но, ако точно тогава намериш воля и заповядаш на мускилите си да те слушат - виждаш, че можеш да направиш още 2, 3, може би 10 и мускулите слушат, и нещата започват да се случват.”


Михаил Христов, който е загубил двете си ръце едва на 14 години, но въпреки това печели редица медали в параолимпийските спортове, увери младите хора, че да растат в институция без родители не е оправдание да не се вземат в ръце и да се борят. „Дори и да ги нямате, както аз – това не е оправдание да направите нещо хубаво с живота си”, завърши той.

ПОВЕЧЕ ЗА ФОНДАЦИЯ ПОДАРЕТЕ КНИГА

Чрез инициативата си “Училище за работа” фондацията организира професионални курсове за 40 младежи от 16 до 19 г., настанени в 8 различни институции за деца, лишени от родителска грижа. Организира се мотивационната седмица в София, чиято цел е да да ги мотивира и да им даде увереността, че има начин сами да се справят с предстоящото напускане на институцията. За да ги мотивират, от фондацията канят известни и успели личности, минали през различни трудности по пътя към успеха, които да им разкажат своите истории и да им покажат, че няма невъзможни неща.

Последвайте канала на

899 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини