Непоказвани знамена и Ден на отворени врати за 6 септември в НВИМ

  • 01 септември 2015 12:54

  • 950
  • 0
Непоказвани знамена и Ден на отворени врати за 6 септември в НВИМ
©

На 6 септември (неделя) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България.

За първи път, специално за празника музеят ще представи оригинални знамена на Съединението.

Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.

Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.

Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена.

Последвайте канала на

950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини