Екип на НАСА симулира експедиция на Марс в подножието на вулкан

  • 01 септември 2015 10:36

  • 2161
  • 0
Екип на НАСА симулира експедиция на Марс в подножието на вулкан
© Getty Images/Guliver

Екипът, който беше избран от Националната космическа агенция на САЩ - НАСА започна едногодишния си престой край загаснал вулкан в Хавай. Целта е да се симулира живот на Марс, съобщава BBC News.

Експериментът ще бъде най-дългият по рода си, предприеман досега, отбелязва "Фокус".

Според изчисления на експерти човешка експедиция до Червената планета би продължила между една и три години. Шестчленният екип ще живее в затворени под купол помещения без достъп на свеж въздух и храна и без възможност за уединение. Шестимата са се затворили в 15:00 часа местно време в петък. Излизането извън купола, който е висок 11 и широк 6 метра, ще се прави със скафандър.

Екипът се състои от астробиолог от Франция, физик от Германия и четирима американци - пилот, архитект, журналист и учен в областта на почвознанието. Всеки един от участващите мъже и жени ще разполага с малкo походно легло и бюро в стаите им. Провизиите включват сирене на прах и консервирана риба тон.

Припомняме, че наскоро НАСА проведе четири- и осеммесечен изолационен експеримент. Целта на такива проекти е да се изследва човешкото поведение и проблемите, които възникват при живот в тясно пространство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2161 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини