Българският съд ще реши каква да бъде присъдата на Яро

  • 31 август 2015 15:44

  • 2470
  • 1
Българският съд ще реши каква да бъде присъдата на Яро
© Булфото

На 28 август 2015 г. по електронна поща в Софийска градска прокуратура е постъпила присъда на Районен съд – Брежице, потвърдена от Висшия съд в гр. Любляна и от Върховния съд на Република Словения, с която на Ярослав Димитров, за трафик на крадени автомобили, е наложено „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца и глоба в размер на 3 493 евро, информират от Прокуратурата.

Същият ден прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение за приспособяване на тази присъда към изискванията на българското законодателство.

Съдът ще следва да определи на кои текстове от Наказателния кодекс на Република България съответстват извършените престъпления и какво наказание осъденият следва да изтърпи, при какъв режим и в какъв тип затворническо заведение следва осъденият да изтърпи остатъка от наложеното му наказание „лишаване от свобода“, каква част от наказанието е изтърпяна на територията на друга държава и какъв остатък да изтърпи, както и каква част от предварителното задържане и мярката за неотклонение „домашен арест“ следва да бъдат приспаднати при изпълнение на наказанието.

На 16 март 2015 г. Ярослав Димитров е бил задържан в Република България, тъй като е обявен за международно издирване по две европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната заповед е издадена от съд в гр. Рим, Република Италия за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с инсталиране и неправомерно манипулиране на електронни устройства на банкомати, ползване и снемане на ПИН кодове за разплащателни банкови карти и банкомати, и използване на ПИН кодове за разплащателни банкови карти. Втората ЕЗА е на съдебните власти на Република Словения, за изпълнение на присъдата на Районен съд – Брежице за трафик на крадени автомобили, с която е наложено наказание„лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца.

По отношение на предварителното разследване и издадената ЕЗА от съда в гр. Рим, СГС е постановил Ярослав Димитров да е мярка за неотклонение „домашен арест“, който да се изпълнява на адрес в с. Герман, допуснал е предаването на лицето, като е отложил фактическото му предаване до приключване на разследванията срещу Димитров в Р България.

По отношение на ЕЗА от Словения, издадена за привеждане в изпълнение на 10 месечната присъда, не е взета мярка за неотклонение. Софийски градски съд е приел да се приведе в изпълнение наказанието от 10 месеца лишаване от свобода и не е предал Ярослав Димитров на словенските власти.

След получаване на съдебните актове от словенските съдебни власти, Софийска градска прокуратура незабавно ги е представила пред СГС и е поискала приспособяване на присъдата към българското законодателство.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2470 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
jojo

2015.09.01 | 09:40

1
to e iasna prisadata izvinenie ot sada i svoboda da moje da raboti momcheto

Добави коментар

Водещи новини