Холандия започва да лишава от храна и подслон мигрантите с отказан бежански статут

  • 30 август 2015 14:13

  • 3755
  • 1
Холандия започва да лишава от храна и подслон мигрантите с отказан бежански статут
© Gettyimages/Gulliver

Холандия планира да затегне политиката си за предоставяне на убежище, като лиши от храна и подслон хората, които не са получили статут на бежанци в страната, предаде Ройтерс.

След като им бъде отказан статут на бежанци, тези хора ще бъдат настанени в подслони за няколко седмици. Ако не се съгласят да се приберат доброволно у дома, те ще бъдат или депортирани, или оставени на произвола на съдбата.

От ноември дясноцентристката коалиция на премиера Марк Рюте планира да затвори 30 регионални центъра за подслон на бежанци, в които кандидатите за убежище получават основни грижи, като легло, хляб и душ.

Според плана на правителството шест национални центъра, които се подчиняват на по-стриктни правила, ще бъдат отворени за онези бежанци, на които е отказан бежански статут и които се съгласят да напуснат Холандия, пише БТА.

Предложението предизвика сблъсъци в самата управляваща коалиция между либералите на Рюте и техния малък коалиционен партньор Партията на труда. Според Рюте е лудост да се осигуряват подслон и грижи на хора, които отказват да напуснат страната, след като не са получили бежански статут.
"Говорим за хора, които могат да се върнат у дома. Техните правителства ще си ги вземат обратно, но те просто не искат да се приберат", каза Рюте.

Местните власти, които сега управляват бежански убежища с национално финансиране, сезираха съда относно плана на Рюте за затягане на политиката. Според тях ако планът влезе в действие, той ще превърне много от бежанците в бездомници.

Някои от кметовете казаха, че ще търсят алтернативни източници на финансиране и няма да затворят убежищата за бежанци. Църковна група от Холандия дори внесе жалба срещу плана на Рюте в Европейския съвет за човешките права.

Ако планът на Рюте влезе в действие, то Холандия, която прие стотици хиляди мигранти от Мароко и от Турция през 60-те и 70-те години, преди да затегне миграционната политика през миналото десетилетие, ще се превърне в една от най-непристъпните дестинации за мигранти в Европа.

Смята се, че в Холандия има около 10 000 - 20 000 незаконни мигранти или мигранти с нередовни документи.

В ЕС само Великобритания и Швеция имат подобна строга миграционна политика. Дания и Швеция, в които със силни позиции са антиимигрантски партии, продължават да подкрепят хората, на които е отказан бежански статут, като намаляват нивото на помощта само ако решат, че тези хора не сътрудничат на властите.

Холандия е 8-мата предпочитана дестинация за търсачите на убежище в ЕС. През 2014 г. в страната дойдоха 4 процента от общия брой на новопристигналите. Тази година броят на молбите за убежище скочи с 87 процента до 24 535.

Последвайте канала на

3755 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.29 | 18:09

1
що така бе европедераси,искате ние да интегрираме тоест издържаме циганите без да работят а вие не искате да правите това за сметка на вашите данъкоплатци.

Добави коментар

Водещи новини