300 дка горят край село Фролош (обновена)

  • 29 август 2015 16:35

  • 1765
  • 0
300 дка горят край село Фролош (обновена)
© Novini.bg

Около 250-300 дка горят край село Фролош, община Кочериново, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

Горят сухи треви и храсти, самозалесили се земеделски земи, като огънят е навлязъл и в близката иглолистна гора.

За инцидента по-рано съобщи говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка, цитирана от Фокус.

По думите й огънят се гаси от екипи на пожарната в Дупница и Рила, горски служители и местно население. Тя допълни, че пожарът е низов и в по – голямата си част се намира в землището на село Фролош.

За момента няма опасност за населението, което живее на територията на селото.

Опитваме се да овладеем пожара, за да не се разпространи към гората, коментира директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Той обясни, че в района има около 300 дка треви, храсти, черни борове и горски култури.

„Пожарът гори на два фронта. В момента нашите служители, съвместно с пожарната се опитват да овладеят пожара. Надяваме се до няколко часа да се оправим”, заяви инж. Дамянов.

Общо 30 служители на Югозападното държавно предприятие участват в гасенето на горския пожар, съобщи още той.

По думите му предположенията са, че пламъците са тръгнали от близката махала. Най-вероятно отново човешка небрежност или неспазване на елементарни противопожарни правила е причината за поредното запалване, коментира той.

В момента усилията на горските служители и екипите на пожарната са насочени към овладяване на пожара и недопускане на по-нататъшното му разпространение към гората
„Около къщите е обезопасено”, посочи инж. Дамян Дамянов.

Кметът на селото Виолета Райнова обясни, че три пожарни екипа и доброволци гасят пожара в „Лещанска махала“.

„Не е малък пожарът, огромен е, но е много далеч от центъра. В момента има екипи на пожарната в Дупница и Рила, има доброволци от селото, от общината и горски”, уточни Райнова. Тя допълни, че към момента не е ясно каква е причината за пожара.

Последвайте канала на

1765 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини