Обсерваторията в Рожен остана без пари, учените молят за помощ

  • 29 август 2015 13:00

  • 1993
  • 7
Обсерваторията в Рожен остана без пари, учените молят за помощ
© Булфото

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е пред финансов колапс.

По думите на учените пари няма дори за сметките за ток и вода. Те се опасяват, че обсерваторията ще спре работа, а изключително скъпата апаратура ще бъде загубена. Поставени на колене, те молят за дарения, с които да спасят базата, разказва Нова телевизия.

Ако спешно не се намерят 264 000 лева, подобни туристически обиколки ще останат в историята. Ще спрат и научните изследвания на най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа.

Електрическата инсталация не е ремонтирана от 30 години. От спешен ремонт се нуждаят куполите и телескопите, а пораженията нанесени от дъжд и сняг през годините са оставили отпечатъци навсякъде.

От години астрономите сами с подръчни средства се опитват да спасяват скъпата апаратура и инфраструктурата на обсерваторията. В стаите, където живеят учените, ремонт не е правен повече от 35 години.

Астрономите обаче не се оплакват. Свикнали са да живеят и работят при тези условия. Надяват се, че любители на звездите от цялата страна ще им помогнат с дарения да продължат научната си работа. Според феновете им обаче проблемът трябва да бъде разрешен от държавата, стана ясно още от репортаж на Нова телевизия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1993 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.09.01 | 23:43

6
Забравихте ли тези ревльовци, по същият начин как просиха преди година или две. Тези не просят по малко - а по 500 000 искат. Да ги е.ба в тунеядците безполезни.

2015.09.01 | 23:43

7
нормално поведени и мислене за мутра .На Б.Б. умни хора не му трябват а само лизачи на задници . Това е най-голямата обсерватория в Югоизточно Европа.

2015.09.01 | 23:43

5
КАКВО КАТО Е НАЙ-ГОЛЯМАТА БЕ , ОТРЕПКО ДОЛНОПРОБНА ?? ХАРЧИТЕ МИЛИОНИ НА ГОДИНА ЗА ДА ПИЕТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН КАФЕ И ДА СИ ДРЕМЕТЕ БЛАЖЕНО !! ТИ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ ЗАРАБОТВАТ ТЕЗИ МИЛИОНИ В МАТЕРИАЛНИЯ СЕКТОР ?? А ВИЕ СИ ГЛЕДАТЕ ЗВЕЗДИТЕ И СИ ГИ ХАРЧИТЕ БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЯ !!
Търсещ

2015.09.01 | 23:43

4
Парите в материалния сектор се изкарват трудно от хората решили да не се самоусъвършенстват,интелектуално.Тези дето "само гледат звездите",са това което движи нацийте напред.За да може простоватият и разбиращ от всичко българин да осъзнае значимоста на проекта "Рожен",трябва да е надскочил разговорите по тематики от "кварталната кръчма или кафене.Уви четейки по-горе изказалите се,виждам само "бачкатори"без визия за България.
Летящият холандец

2015.09.01 | 10:27

3
Теб май са те затворили още като малък.

2015.09.01 | 10:27

2
А какво ще последва , ако голяма част от вас бъдат съкратени или направо затворена обсерваторията ?? С какво сте допринесли за просперитета на страната ,освен ,че си гледате звездите и харчите милиони за година за незнайно какви изследвания !!

2015.09.01 | 10:26

1
Абе каква обсерватория, какви "учени"?! Тези дърти педали са такива мекерета, някой от вас познава ли ги? Ако питаш мен тези паразити трябва да се уволнят незабавно, а тази измислена обсерватория срината със земята. Хората вече полу-професионално имат в къщите си по-мощни телескопи от техните.

Добави коментар

Водещи новини