Президентът: Споразумението с Полша затвърждава специалните отношения между двете страни

  • 28 август 2015 17:48

  • 1849
  • 0
Президентът: Споразумението с Полша затвърждава специалните отношения между двете страни
© Булфото

Подкрепата на Република Полша за запазването на оперативните способности на българските изтребители МиГ-29 затвърждава специалните отношения, които България изгражда с Полша. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с вицепремиера и министър на националната отбрана на Република Полша Томаш Шемоняк, съобщиха от администрацията на държавния глава.

„Вие поставихте началото на тази инициатива при работното си посещение си в Гданск през май т.г. и заедно ще я изпълним“, заяви вицепремиерът Шемоняк. Той подчерта, че Полша осъзнава колко важно е за България да съхрани летателния ресурс на изтребителната си авиация и че ще направи всичко възможно, за да отговори на тези очаквания.

Подписаното днес двустранно Споразумение за сътрудничество във военната област, както и Писмо за намерение между Министерството на отбраната на Република България и министъра на националната отбрана на Република Полша за военно-техническо сътрудничество, създават широки перспективи за развитие на партньорството в сферата на отбраната, беше позицията на президента. „Възприемаме тези споразумения не само като средство за удължаване на ресурса на българската изтребителна авиация, но и като инструмент за задълбочаване на сътрудничеството както в областта на отбранителната индустрия, така и в редица други сфери“, заяви още държавният глава.

Променената среда на сигурност в Източна Европа налага по-тясно взаимодействие и задълбочаване на интеграцията между държавите от Източния фланг на НАТО, посочиха президентът Плевнелиев и вицепремиерът Шемоняк. “Решени сме да изпълним поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс и постепенно да увеличим средствата за отбрана до 2% от БВП, като се отчитат икономическите възможности на страната”, подчерта държавният глава. Президентът заяви, че постигната днес договореност е резултат и от проведеното по негова инициатива заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през април т.г., на което с пълно политическо съгласие беше взето решение за отделяне на достатъчно средства за инвестиции в отбранителни способности и тяхното използване за рязко повишаване на съвместимостта на българските Въоръжени сили с армиите на партньорите ни в НАТО. Държавният глава отбеляза, че по този начин ще се намали и зависимостта на България от доставки на въоръжение само от един доставчик.

България и Полша споделят общи позиции по всички водещи теми от дневния ред на ЕС и НАТО и са готови да задълбочат своето сътрудничество, беше подчертано още по време на срещата. Президентът Плевнелиев изрази увереност, че активният диалог между президентските институции на двете държави ще продължи и в мандата на президента Анджей Дуда. Вицепремиерът Шемоняк предаде на българския държавен глава поздрави от президента на Полша (2010-2015 г.) Бронислав Коморовски, както и уверенията на полския държавен глава Анджей Дуда, че постигнатите двустранни договорености и съвместни инициативи ще бъдат продължени.

Обща беше оценката, че засиленият миграционният натиск върху външните граници на ЕС представлява европейски проблем и дълготрайно явление, чието решение изисква солидарност и съвместни действия от всички европейски държави.

 


 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1849 0

Свързани новини

Водещи новини