Почина скандален дипломат на Ватикана

  • 28 август 2015 16:40

  • 1774
  • 2
Почина скандален дипломат на Ватикана
© gettyimages

Юзеф Весоловски, бивш ватикански нунций в Доминиканската република, който трябваше да стане първият ватикански духовник, съден за сексуални посегателства над деца, почина тази нощ, предадоха световните агенции, като се позоваха на пресслужбата на Светия престол.

67-годишният поляк е имал здравословни проблеми, но естеството им не беше разкрито. Той беше приет в болница миналия месец, в навечерието на началото на процеса срещу него. Весоловски беше отзован спешно от Доминиканската република след публикуването на информации в пресата, че е имал платени сексуални отношения с непълнолетни в столицата Санто Доминго. Заради сексуалното посегателство над непълнолетни през юни 2014 г. ватиканската Конгрегация за доктрината на вярата му отне свещеническия сан - максимално наказание за духовник.

Папа Франциск обаче нареди и съдебно преследване - нещо, което се случва за първи път във Ватикана. Весоловски беше арестуван и от септември беше затворен в стая в съдебната палата на Ватикана. През декември той получи по здравословни причини право на ограничено придвижване в пределите на Ватикана, преди да бъде приет на 10 юли в интензивно отделение на римска болница, след като се почувствал зле.

На следващия ден в Санто Доминго в отсъствието на Весоловски започна процесът срещу него за педофилия и за притежаване на голямо количество порнографски снимки с деца. Заседанието продължи едва седем минути и беше отложено.

Последвайте канала на

БТА
1774 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
KATOLIK

2015.08.29 | 13:27

2
BOLI ME KURO,TCHE E UMREL YUZEFFFF

2015.08.29 | 12:55

1
В архитектурно отношение е пълно с масонска символика.

Добави коментар

Водещи новини