"Комерсант": Иран иска да изстрелва сателити с руски ракети носители

  • 28 август 2015 09:14

  • 3127
  • 3
"Комерсант": Иран иска да изстрелва сателити с руски ракети носители
© Getty Images/Guliver

Иран се стреми да развива сътрудничество с Русия в космическата сфера, по-специално да изстрелва сателити с руски ракети носители. Това заяви в интервю за "Комерсант" иранският вицепрезидент за науката и технологиите Сорена Сатари след посещение на международния авиационно-космически салон МАКС-2015 в гр. Жуковски край Москва.

Това обаче трябва да става "в рамките на съвместни проекти, тоест съвместно да проектираме и създаваме спътници, да сътрудничим и в създаването на ракети с космическо предназначение", уточни той.

Като вицепрезидент на Ислямската република, отговарящ за науката и технологиите "основната ми задача е да осигуря на Иран достъп до най-модерни технологии", изтъкна Сатари.

Иран може да сключи с Русия договор за покупката на минимум два вида военни самолети, добави той.

"След периода на санкции всяка компания, желаеща да работи с Иран, трябва да донесе в страната ни едно от двете - пари или технологии. Няма да повтаряме грешките си от миналото - че няма просто да продаваме петрол и да купуваме с получените средства продукция от други страни. Това е наша принципна позиция. Западните компании наистина започнаха да се насочват към иранския пазар.

Не бива обаче да забравяме миналото. Говоря за това, което се наложи да изпита народът ни заради последиците от санкционния режим. Сред тези последици бе острият недостиг на медикаменти веднага след въвеждането на банковите санкции - просто нямаше с какво да лекуваме болните, такова нещо не се забравя", подчерта вицепрезидентът, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3127 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Немец

2015.11.09 | 20:05

2
Всички руски и американски ракети са копия на немски ракети
FM

2015.11.09 | 20:05

3
Ракетите на "катюшите" също-нали.

2015.11.09 | 20:05

1
Доброто е ,че ученика изпреварва учителя си !

Добави коментар

Водещи новини