Втората задължителна матура от сесията август-септември започва в 8 часа

  • 28 август 2015 07:35

  • 1908
  • 2
Втората задължителна матура от сесията август-септември започва в 8 часа
© Булфото (архив)

Вторият задължителен държавен изпит по предмет по избор на зрелостниците от сесията август-септември започва в 8.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Изтеглянето на изпитния вариант бе от 7.00 часа в МОН.

На втората задължителна матура предварително желание за участие са заявили 6533 ученици. И на тази сесия най-желани предмети по избор от учениците са географията, биологията и английският език.

Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа. Учениците трябва да носят на изпита документ за самоличност /лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС/ и служебната бележка за допускане до държавните изпити.

Зрелостниците трябва да предадат на квесторите изключените си мобилни телефони.

Изпитът продължава четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - шест часа. На него зрелостниците трябва да пишат с химикал с черен цвят и нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.
Освен теста задача за създаване на текст има на матурите по чужд език, история и цивилизация, география и икономика, и на цикъла "Философия".

Вчера се състоят първият задължителен държавен зрелостен изпит - по български език и литература. Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 11 септември.

По традиция на матурите от сесията през август-септември се явяват учениците от 12-и клас, които не са издържали успешно изпитите през май на съответната година, както и тези, които не са се явявали изобщо на матури в предишни години.

Без успешно издържани на двете задължителни матури учениците не могат да вземат диплома за завършено средно образование и не могат да кандидатстват в университет.

Последвайте канала на

1908 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.09.01 | 11:04

2
хайде качете матурите от поправителната сесия

2015.09.01 | 11:04

1
кога ще качите вариантите по учебни предмети от изпита днес???

Добави коментар

Водещи новини