Втори античен храм разкриха в Стара Загора

  • 28 август 2015 07:11

  • 5026
  • 0
Втори античен храм разкриха в Стара Загора
© Булфото

На втори култов център от Античността попаднаха археолозите, проучващи резервата Августа Траяна в Стара Загора, пише "Монитор".

Само на метри от разкрития преди десетина дни храм, свързан с почитта към императора, Мария Камишева откри останки от друго светилище.

То има портал с внушителните размери от 3,05 м, от двете страни ясно личат каменните бази, върху които са били поставени излети от бронз статуи в цял ръст. При градежа са ползвани огромни мраморни блокове и споени с хоросан червени тухли.

Между двата култови обекта е минавала една от основните улици на античния град.

Очаква се се до дни под пръста да се покажат камените плочи на кардото, по което можели да се разминат две теглени от коне или волове каруци.

Ръководителят на разкопките напомня, че първият храм е от 303 г. По-късно във времето той е бил преустроен във водохранилище, а до южната му стена е била издигната раннохристиянска базилика.

Обектът на старозагорската улица „Методи Кусев” 55 хвърля нова светлина върху хипотезата за мястото, където е бил духовният център на Августа Траяна и наследилият я през ІV в. град Берое, коментират историците.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини