Съдът в Страсбург не вижда нарушение в бутането на ромски къщи в "Максуда"

  • 27 август 2015 15:12

  • 5303
  • 4
Съдът в Страсбург не вижда нарушение в бутането на ромски къщи в "Максуда"
© Getty Images/Guliver

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург изпрати уведомление до българското правителство късно снощи, с което отхвърля и третото искане от жители на варненския квартал „Максуда“ за спиране на изваждането и разрушаването на незаконно построени жилища в квартала, съобщи Пресцентъра на министерството на правосъдието, цитирано от БТА.

Отчитайки информацията, изпратена от българските власти, за положението на жалбоподателите и техните семейства и за предложените им алтернативни възможности за настаняване и подкрепа, ЕСПЧ е преценил, че в случая не се налагат привременни мерки, които да предотвратят възможно застрашаване на правата на жалбоподателите, гарантирани от Конвенцията. Съгласно практиката на ЕСПЧ, националните власти по принцип имат право да разрушават незаконни постройки и да преместват хора, които заемат незаконно общинска земя, при спазване на принципа на пропорционалността и на уредените в закона ред и условия.

Същевременно, в настоящата процедура по исканията за привременни мерки ЕСПЧ се интересува предимно от предприетите от властите подходящи мерки за настаняване на хората в уязвимо положение, останали без дом след разрушаването на постройките. Конкретно това означава децата от разрушените къщи да бъдат настанени при подходящи условия без да бъдат разделяни от родителите си, своевременно да бъдат настанени в подходящи условия възрастните, хората с увреждания и други в уязвимо положение.

От министерството заявяват, че не са коректни интерпретациите, появили се в някои медии през последните дни, че "българското правителство е поело ангажимент да не бъдат премахвани повече сгради във варненския квартал "Максуда", както и че "Министерство на правосъдието е автор на писмото, в което се обещава, че събарянето на постройки в кв. "Максуда" спира". Ведомството не е поемало ангажимент от името на държавата в процедурата пред Съда по правата на човека в Страсбург, че няма повече да бъдат разрушавани незаконни постройки в квартал "Максуда", пише в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5303 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.09.04 | 17:16

2
БСПто,ДПСто и аТаклъ да млъкнат и да се учат от ББ! Опитахте се да опетните България и правителството на ГЕРБ,като лаехте и давахте по телевизиите на Пеевски изказвания на всякакви цигански организации.

2015.09.04 | 17:16

4
Защо да е нещастник бе лайномет,нали пише истината! Нали депутати на Атака ходиха на гара Подуене да лапат цигански пишки и БСП и ДПС мълчаха...цървул. И се излагаш 94 да влизаш и излизаш за да пишеш - , за 5лв се продаваш проститутке.!

2015.09.04 | 17:16

3
Скапаното тролче Любо отново пише просташки фрази, запазени във разни файлове за копи/пейст. Герб са клоуни, а ти си жалък нещастник.
ПАЛЕСТИНА

2015.09.04 | 17:16

1
ГРОБ са смешници и колкото и да лаете срещу АТАКА пак си оставате смешници, а Боко е национален предател и това е факт.

Добави коментар

Водещи новини