Усъвършенстваха робот, който пълзи в канализационни тръби

  • 27 август 2015 14:10

  • 1809
  • 1
Усъвършенстваха робот, който пълзи в канализационни тръби
©

Чилийски учени направиха подобрения на робот, който може да пълзи в канализационни тръби, съобщи сп. "Сианс е авнир", цитирано от БТА.

Това е уникален начин на придвижване в света на роботиката, тялото му се деформира по време на движение. 

В случая не се използват вериги, нито колела или крака. Роботът OctaWorm се придвижва чрез пълзене, деформирайки тялото си. То е с форма на осмостенник. Концепцията за придвижването му е относително проста - базирана е върху пневматични цилиндри, които увеличават или намаляват размерите си. За сметка на това координацията на движенията е много сложна. Тя обаче е от съществено значение, за да може придвижването да е ефикасно.

Роботът бе представен в научна публикация през 2012 г. и оттогава значително е "еволюирал". Сега се придвижва по-плавно, макар и шумно.

Според създателите му, OctaWorm е приспособен много добре за придвижване в канализационни тръби. Тъй като тялото му се деформира, той може да се приспособи не само към вариациите в диаметъра на канализационните тръби, но и към наклона на терена. Сега може да се използва за инспекция на сгради, а в бъдеще се предвижда да намери приложение и в медицината.

Създателите му вярват, че един ден миниатюрна негова версия ще може да се придвижва в кръвоносни съдове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1809 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Максуда

2015.08.28 | 12:17

1
По соца за тая работа използвахме циганите!

Добави коментар

Водещи новини