ЦИК научи от медиите колко пари даде МС за изборите (видео)

  • 27 август 2015 13:53

  • 2089
  • 3
ЦИК научи от медиите колко пари даде МС за изборите (видео)
© Булфото

До момента в ЦИК са регистрирани 8 партии и коалиции за участие в местните избори, съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде репортер на novini.bg.

"ЦИК до днес прие решения, свързани както с организацията за изборите за общински съветници и кметове, така и за провеждането на референдум. На първо място приехме решението за единната номерация на избирателните секции, приемането на хронограмата за референдума, утвърждаването на книжата за референдума, утвърждаването на техническия образец на бюлетината на референдум", заяви Андреев. Той посочи, че днес са приели решения, свързани с условията и реда за гласуване извън страната, както и определянето на възнаграждението на секционните комисии. "Решението ни, свързано със структурирането на съставите на комисиите беше обжалвано пред ВАС. Днес ВАС потвърди решението на ЦИК. Избиратели, които са подкрепили партия или коалиция в местните избори, те биха могли да се подпишат в подписка за националния референдум", каза още Александър Андреев.

"Има обективни обстоятелства, които налагат план-сметката за тези избори да е по-висока, отколкото през 2011 година, тъй като има промяна в законодателството. За конкретните размери не бихме могли да направим сметка  все още. В Изборния кодекс са предвидени медийни пакети, автоматично откриване на избирателни секции извън страната, ще има и по-голям брой кметства, в които ще имат избори. Всичко това са обстоятелства, които изискват и бюджет, но за конкретните размер не бихме могли да направим коментар в момента", коментира Камелия Нейкова, след като уточни, че все още при тях не е пристигнало постановлението на МС за отпуснатата сума. При тези й думи, журналистите присъстващи на брифинга веднага информираха всички от ЦИК, че правителството им е отпуснало с постановление от вчера над 50 млн. лв.  В отговор на това Нейкова заяви, че ще им трябва време да преценят за какво ще им стигнат отпуснатите пари.

Общата бройка на кметовете, които ще се избират е 3461 - при условие, че навсякъде има кандидати. От тях 265 са общинските кметове. Общата бройка на кметовете при промяната в законодателството е завишена с 1/3 в сравнение с изборите през 2011 година. Това каза още на брифинга говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2089 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
BOIKOO KURVOO

2015.08.27 | 15:40

3
A KURVA BOIKO NA KOLKO TURCI SI PODADE GUZA DA GO SHIBAT????? XAXAAAAAAAA
Крум Усаински - Крупник

2015.08.27 | 15:37

2
коалиция БОСТАН традиционно се подготвят за масово купуване на гласове

2015.08.27 | 15:36

1
Пари хвърлени на вятъра ! Боклуджийска държавица,пари за глупости има,за децата и пенсионерите НЯМА ! Хора , бягайте от помийната яма,тука живот има само за престъпниците !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини