СИРИЗА в шок, видни кадри я напускат

  • 27 август 2015 06:49

  • 3635
  • 1
СИРИЗА в шок, видни кадри я напускат
© Getty Images

Гръц­ка­та СИ­РИ­ЗА е в шок за­ра­ди про­дъл­жа­ва­що­то раз­цеп­ле­ние в пар­ти­я­та не­пос­ред­с­т­ве­но пре­ди пред­с­роч­ни­те пар­ла­мен­тар­ни из­бо­ри в стра­на­та след­ва­щия ме­сец, пи­ше в. “Име­ри­сия”.

Та­зи тен­ден­ция на бяг­с­т­во от пар­ти­я­та все по­ве­че се за­сил­ва, ка­то си­ту­а­ци­я­та ста­ва взри­во­о­пас­на, тъй ка­то ос­вен по­да­лия пре­ди дни ос­тав­ка сек­ре­тар на ЦК на СИ­РИ­ЗА Та­сос Ко­ро­на­кис и дру­ги вис­ши фун­к­ци­о­не­ри ве­че съ­що на­пус­на­ха пар­ти­я­та. Яв­ле­ни­е­то при­до­би­ва се­из­ми­чен ха­рак­тер, от­бе­ляз­ва из­да­ни­е­то. Из­точ­ни­ци, ци­ти­ра­ни от вес­т­ни­ка, твър­дят, че два­ма от най-вид­ни­те кад­ри на СИ­РИ­ЗА, смя­та­ни за стъл­бо­ве в ка­би­не­та и близ­ки до пре­ми­е­ра, съ­що об­мис­ля­ли да се от­тег­лят от пар­ти­я­та. То­ва са фи­нан­со­ви­ят ми­нис­тър Ев­к­ли­дис Ца­ка­ло­тос и бив­ши­ят пра­ви­тел­с­т­вен го­во­ри­тел Гав­ри­ил Са­ке­ла­ри­дис.

За взри­во­о­пас­ния ха­рак­тер на си­ту­а­ци­я­та сви­де­тел­с­т­вал и фак­тът, че дру­ги два­ма ми­нис­т­ри - То­до­рос Дри­цас, ми­нис­тър на тър­гов­с­кия флот, и Та­сия Хрис­то­ду­ло­пу­лу, ми­нис­тър за миг­ра­ци­он­на­та по­ли­ти­ка, съ­що об­мис­ля­ли въз­мож­ност да не се кан­ди­да­ти­рат на пред­с­то­я­щи­те пред­с­роч­ни из­бо­ри.

Случ­ва­що­то се в СИ­РИ­ЗА вдиг­на под тре­во­га ка­би­не­та, а ща­бът на пре­ми­е­ра се опит­ва да убе­ди два­ма­та да не пра­вят то­ва, ко­е­то са на­мис­ли­ли, за да не се раз­рас­т­ва раз­цеп­ле­ни­е­то в пар­ти­я­та.

Фи­нан­со­ви­ят ми­нис­тър Ев­к­ли­дис Ца­ка­ло­тос оба­че ка­зал на пре­ми­е­ра, че не се чув­с­т­вал удоб­но да при­ла­га до­го­во­ре­ни­те с кре­ди­то­ри­те рес­т­рик­тив­ни по­ли­ти­ки. Съ­що­то пос­ла­ние от­п­ра­вил и бив­ши­ят пра­ви­тел­с­т­вен го­во­ри­тел Гав­ри­ил Са­ке­ла­ри­дис, пи­ше още вес­т­ни­кът.

Меж­дув­ре­мен­но ста­ва яс­но, че но­ва пар­тия ще пра­ви и пред­се­да­тел­ка­та на гръц­кия пар­ла­мент Зои Кон­с­тан­до­пу­лу, ко­я­то е ед­на от най-рев­нос­т­ни­те кри­ти­ци на пре­ми­е­ра Але­кис Цип­рас. Твър­ди се, че но­ва­та пар­тия би­ла въп­рос на ча­со­ве и че Кон­с­тан­до­пу­лу пре­го­ва­ря­ла за пар­т­ньор­с­т­во с но­ва­та фор­ма­ция “На­род­но един­с­т­во”, ко­я­то бе съз­да­де­на от от­цеп­ни­ци от СИ­РИ­ЗА, во­де­ни от бив­шия енер­ги­ен ми­нис­тър и ли­дер на фрак­ци­я­та Ля­ва плат­фор­ма Па­на­йо­тис Ла­фа­за­нис.

Пред­се­да­тел­ка­та на пар­ла­мен­та сон­ди­ра­ла съ­що въз­мож­нос­ти за сбли­жа­ва­не с ис­то­ри­чес­кия ка­дър на ле­ви­ца­та Ма­но­лис Гле­зос. Пре­ди дни са­ми­ят Гле­зос при­зо­ва за не­за­бав­на сре­ща на всич­ки ле­ви си­ли в Гър­ция.

В. “Та неа” пи­ше, че бив­ши­те дру­га­ри от Ля­ва­та плат­фор­ма, а съ­що и пред­се­да­тел­ка­та на пар­ла­мен­та, не прес­та­ва­ли ежед­нев­но да си­пят кал сре­щу ръ­ко­вод­с­т­во­то на пар­ти­я­та СИ­РИ­ЗА и в час­т­ност сре­щу пре­ми­е­ра и не­го­во­то об­к­ръ­же­ние.

Гръц­ки­ят пре­зи­дент Про­ко­пис Пав­ло­пу­лос ще раз­пус­не нас­то­я­щия пар­ла­мент и ще наз­на­чи вре­мен­но пра­ви­тел­с­т­во в пе­тък, след ка­то ли­де­рът на тре­та­та по го­ле­ми­на пар­тия в пар­ла­мен­та Па­на­йо­тис Ла­фа­за­нис не се очак­ва да фор­ми­ра пра­ви­тел­с­т­во в трид­нев­ния срок, пред­ви­ден за то­ва до чет­вър­тък.

То­ва съ­об­ща­ва гръц­ки­ят в. “Ви­ма” ка­то в съ­що­то вре­ме до­пъл­ва, че в пе­тък Пав­ло­пу­лос ще наз­на­чи и из­бо­ри за 20 сеп­тем­в­ри.

Спо­ред из­да­ни­е­то ка­то вре­ме­нен пре­ми­ер на пос­та ще зас­та­не шеф­ка­та на вър­хов­ния съд Ва­си­ли­ки Та­ну, ка­то в мо­мен­та се во­дят пре­го­во­ри за пос­то­ве­те на клю­чо­ви ми­нис­тер­с­т­ва ка­то те­зи на фи­нан­си­те, вън­ш­ни­те ра­бо­ти и от­б­ра­на­та.

Ден пре­ди то­ва, в чет­вър­тък, дър­жав­ни­ят гла­ва ще се свър­же с ли­де­ри­те на по­ли­ти­чес­ки­те си­ли в стра­на­та, за да ор­га­ни­зи­ра сре­ща с тях, въп­ре­ки че ве­че ли­де­ри­те на СИ­РИ­ЗА Алек­сис Цип­рас, на “Не­за­ви­си­ми гър­ци” Па­нос Ка­ме­нос, как­то и ше­фът на гръц­ка­та ком­пар­тия Ди­мит­рис Ку­цум­пас за­я­ви­ха, че ня­ма да учас­т­ват в нея.

В съ­що­то вре­ме оба­че ли­де­ри­те на дру­ги по­ли­ти­чес­ки си­ли – на “Но­ва де­мок­ра­ция” Ван­ге­лис Мей­ма­ра­кис, на “По­та­ми” Став­рос Те­о­до­ра­кис, на ПА­СОК Фо­фи Ге­ни­ма­та и от­це­пи­ли­ят се от СИ­РИ­ЗА Па­на­йо­тис Ла­фа­за­нис, ще нас­то­я­ват за ор­га­ни­зи­ра­не­то на сре­ща­та.

Въп­ре­ки то­ва оба­че спо­ред кон­с­ти­ту­ци­я­та на стра­на­та по­доб­но съ­би­ра­не не мо­же да се със­тои, ако на не­го не при­със­т­ват всич­ки по­ли­ти­чес­ки ли­де­ри в стра­на­та.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ ХАМПИ

2015.09.05 | 23:35

1
САМО НАСЕРИСА !! САМО ХАМПИТО !! САМО РУБЛАДЖИЙСКИТЕ ЛАЙНОВОЗИ И КАПУТИНСКИ НЕКАДЪРНИЦИ !!ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ --- ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА ВИ Е ГАРАНТИРАН !!

Добави коментар

Водещи новини