С книжка популяризират здравните права на пациентите (видео)

  • 26 август 2015 18:50

  • 1764
  • 0
С книжка популяризират здравните права на пациентите (видео)
© Getty Images/Guliver

Националното пациентско обединение "Конфедерация защита на здравето" чрез акции по улиците в 28-те областни града в страната ще популяризира здравните права на пациентите. На събитията ще бъде представена книжка, проследяваща пътя на пациента до здравеопазването, съобщи на пресконференция Диана Хаджиангелова - заместник-председател на конфедерацията.

Тя каза, че представянето на правата на пациентите се осъществява по проекта "Национална кампания за пациентски политики", финансиран по програмата за подкрепа на НПО в България чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Книжката за правата на пациентите е озаглавена "Как да ползваме медицинска помощ, заплатена от Здравната каса" и е подготвена заедно с НЗОК. В малката книжка има информация как пациентите да направят избор на личен лекар, как могат да отидат на преглед при лекар специалист, да научат също на какви прегледи и изследвания имат право децата, бременните жени и здравноосигурените граждани над 18-годишна възраст. Информация за медико-диагностичните изследвания, за постъпването и лечението в болница, както и за прегледите при зъболекар също са публикувани в книжката за правата на пациентите. В нея също те могат да научат кога е необходимо да доплащат за лечение в болница.

Целта на информационната кампания е в 28-те областни града в страната представители на пациентските организации да се срещнат и с местните власти, тъй като досега по проблемите на здравеопазването основно контактуваме с МЗ и НЗОК, обясни Хаджиангелова. Тя съобщи, че първите срещи от кампанията са на 30 и 31 август в Силистра.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини