Кои са най-честите въпроси на пациентите

  • 26 август 2015 14:08

  • 2213
  • 0
Кои са най-честите въпроси на пациентите
©

Най-честите пациентски оплаквания до НЗОК са свързани с болници, които искат пари от настанени в тях пациенти, с некоректно отношение от страна на лекари, както и с липса на информираност по отношение на пациентските права. Това съобщиха представители на здравноосигурителната институция, които издават книжка, която има за цел да запознае здравноосигурените лица с правата, от които могат да се възползват, цитирани от Дарик.

От организацията за пореден път поискаха правата и задълженията на българските пациенти да бъдат регламентирани в отделен закон.

Как да изберем личен лекар, как да се прегледаме при специалист, от какви безплатни изследвания можем да се възползваме и трябва ли да доплащаме за лечение в болница са само част от въпросите, чиито отговори са поместени в нова брошура, която може да бъде намерена във всяка една районна здравноосигурителна каса.

Тя е част от проект по европейска програма, който предвижда още инициативи, свързани с пациентски права, информира Мариана Димитрова от Здравната каса: „Вече пациентът стана заинтересован, а това е и целта на този проект. Ще се включим активно, тъй като проектът вече придобива статут на колела, ще обикаля цялата страна, ще стигне и до най-малките населени места в труднодостъпни райони. Искаме да помогнем на пациентите да се информират за своите правила и задължения".

"За създаването на Закон за пациента се говори вече от над 15 години. Резултати все още няма, добавя Диана Хаджиангелова от пациентската организация, която е и координатор по проекта: „Също ще проучим общественото мнение за това дали обществото желае да има Закон за пациента. Защото той в момента е разпръснат в няколко закона и смятаме, че е дошло времето след 15 години усилия наистина да просъществува този закон. Трябва да има политическа воля той да бъде приет".

В заключение от пациентската организация посочиха, че се бави реализацията на редица национални програми. Една от тях е за контрол на белодробните заболявания. Липсва програма за борба с епилепсията, независимо че тя е призната за социално значимо заболяване, а преди дни пред Дарик един от най-добрите алерголози у нас изтъкна, че програмата за борба с хроничните незаразни болести е стигнала до задънена улица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини