Дончев ще отговаря за организацията на местните избори и референдума, Митов предупреди за рискове пр

  • 26 август 2015 12:38

  • 1912
  • 4
Дончев ще отговаря за организацията на местните избори и референдума, Митов предупреди за рискове пр
© Булфото

Вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Правителството прие решение за подготовката и провеждането на местните избори и на национален референдум. Кабинетът възложи на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика да координира изпълнението на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за общински съветници и кметове и на национален референдум. В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, съгласувана с ЦИК. Той трябва да предложи и проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по БНТ и БНР и техните регионални центрове.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци. За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната отговаря външният министър.

След края на днешното заседание на МС министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, заяви, че има рискове при организирането на гласуването за референдума в чужбина, предаде репортер на Novini.bg. ЦИК ще трябва да открие повече от 430 секции съществували в период от 5 години и в тях да са гласували минимум 100 гласоподаватели. Има реална възможност, особено в Турция, в някои от секциите да не се гласува. Също така има опасност да не се попълни бройката на членовете на секционните комисии, допълни Митов. Той призова политическите партии да съдействат и да попълнят своите квоти.

Ще разговарям с всички парламентарно представени партии. Ако не се попълнят квотите, от България трябва да бъдат командировани служители, които няма да могат да гласуват на местните избори, защото в чужбина няма такива секции. Това поражда още един конфликт между конституционното право и административните задължения, разкри министърът. Митов ще обсъди с ЦИК по-голямо възнаграждение за тези служители.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1912 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.08.28 | 19:33

4
а вече раздал ли е въпросите ? кой какво да го пита , за да ОТГОВАРЯ

2015.08.28 | 19:32

3
ГЕРБ ще загуби изборите

2015.08.28 | 19:32

2
За ГРОБ работят митниците ,дали няма да имат пари за да купят изборите !Не само хората ,а цели секции ,барабар с председателите и членовете !После някой им виновен за Костинброд !
Джани

2015.08.28 | 19:29

1
Всичко що попадне в ръцете на Герб е манипулация и фалшификация! Може да очакваме нечестни избори!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини