Нови стандарти връщат авторитета на библиотеките

  • 25 август 2015 06:57

  • 1874
  • 1
Нови стандарти връщат авторитета на библиотеките
© Gettyimages/Gulliver

През настоящата година има лек ръст при продажбите на книги в страната, коментира в интервю за БТА Василка Ванчева, член на УС на асоциация "Българска книга".

Тя отговори на въпросите за излизането на издателския бранш от кризата и за предстоящите промени в него.

Най-търсени на пазара остават кримките, посочва Ванчева. Според нея при тях интересното е, че клиентите се ориентират към европейски автори, които постепенно "детронират" американските си колеги. Бумът всъщност е при скандинавските автори, на практика скандинавското криминале се превръща в бранд, казва Ванчева.

Нейната лична позиция е, че има търсене и на източната литература, макар че тя е много особено понятие. Издават се писатели, които всъщност живеят на Запад, но пишат за родината си, което не пречи българската публика да оценява техните творби, казва издателката.

Като една от най-добрите стъпки за бъдещето на издателския бранш в страната Ванчева посочва приемането на стандарта за библиотечно обслужване. По думите й през първата година държавата трябва да осигури 8,2 милиона лева за книги и 2,7 милиона за периодични издания - вестници и списания, които да попълнят фондовете на библиотеките.

"Ние се надяваме тези суми да бъдат отпуснати още през тази година, но те не са планувани в бюджета", отбелязва Ванчева. После допълва, че дори 2015 г. да е "празна", самото решение за осигуряването на пари е от голямо значение.

Според нея е важно и това, че е предвидено стандартът да расте ежегодно до достигането на минималните международни норми. В момента те са 0,25 книги на глава от населението, а у нас е 0,1 т.е. с течение на времето сумите за библиотеките постепенно трябва да нараснат два пъти и половина, казва Ванчева.

Разпределението на средствата между библиотеките ще бъде на база брой население в съответното място, посочва експертът. Законът за обществените библиотеки изисква към общинските съвети да има комисии по библиотечно дело, които трябва да разпределят средствата за закупуване на книги. Издателите не участват в този процес, те просто ще печатат книги според интереса, казва Ванчева.

По думите й е редно библиотекарите да казват какво искат, тъй като те имат пряк поглед върху нещата, знаят какво е населението в съответната община - има ли деца, младежка аудитория или са предимно възрастни. Библиотекарите ще правят поръчките, които съответно трябва да бъдат изпълнени от общините, посочва Ванчева. Нейната лична позиция е, че този механизъм е добър и може да помогне за регулацията на пазара.

На въпрос нямат ли в асоциацията притеснения, че ще се заговори активно за корупционни практики, Ванчева отговаря, че навсякъде, където има пари, има възможност за корупция. "Само че не бива като в приказката - ако имаме дете, може да счупи стомната или разни други неща, дайте да не раждаме", посочва експертът. Според нея могат да се намерят начини корупцията да бъде сведена до минимум.

Включете се в новия Viber чат на Novini.bg – следете коментарите под нашите материали.

Последвайте канала на

1874 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Читател

2015.08.25 | 07:35

1
Това са добри новини. Хубаво е да се чете повече.

Добави коментар

Водещи новини