Продуктите за Училищен плод ще се осигуряват от местните пазари

  • 24 август 2015 16:23

  • 1198
  • 0
Продуктите за Училищен плод ще се осигуряват от местните пазари
© Novini.bg

Едно от измененията по схемата ''Училищен плод'' за учебната 2015/2016 година е плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусите и бананите, да се осигуряват чрез местни покупки или от местните пазари. Това каза Тодор Тодоров, директор на Областна дирекция Държавен фонд ''Земеделие'' – Велико Търново, цитиран от Фокус.

Той допълни, че има промяна във вида и начина при предлагане на плодовете и зеленчуците в учебните заведения.

Всички те са описани в Приложение номер 3, към член 8 от Наредбата. Има и изискване за осигуряване на съпътстващи осведомителни мерки за децата.

''Те могат да бъдат насочени към придобиване на знания за производството на плодове и зеленчуци, техните характеристики и начин на ползване. Също така към придобиване на знания за значението на пресните плодове и зеленчуци за здравето и здравословното хранене, придобиване на знания за борбата с разхищение на храните. Освен това е предвидено запознаване на децата и учениците със селското стопанство и неговите екологични аспекти'', обясни Тодор Тодоров.

Той допълни, че сред изискванията е и това, предлаганите плодове и зеленчуци да са подготвени и пакетирани в обект за производство и търговия на храни, регистриран по Закона за храните.

''Когато бенефициентът не разполага с такъв обект, сключва договор с лице, което разполага с такъв обект за почистване и опаковане на зеленчуците. Също така трябва да се знае, че одобрените заявители могат да искат възстановяване на разходите за доставка, отговарящи на изискванията на Наредбата'', посочи още директорът на областната структура на ДФ ''Земеделие''.

Той уточни и, че по схемата училищен плод се разпределяте само пресни плодове и зеленчуци, включени в списъка за приложение към Наредбата. Освен това се забранява разпространението и предлагането на генетично модифицирани продукти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1198 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини