Отцепниците от СИРИЗА формират новия гръцки кабинет?

  • 24 август 2015 13:46

  • 2261
  • 3
Отцепниците от СИРИЗА формират новия гръцки кабинет?
© gettyimages

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия Нова демокрация – Вангелис Меймеракис върна на президента - Прокопис Павлопулос проучвателния мандат за съставяне на кабинет, предаде АП.

Водачът на дясноцентристката политическа формация не успя в предвидения от Конституцията тридневен срок да формира правителство. "За съжаление, вървим към катастрофа и отговорността за това пада изцяло върху премиера и лидера на лявата коалиция СИРИЗА - Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли, който подаде оставка на 21 август. Тази опасност можеше да бъде избегната", заяви Меймаракис. По думите му оттеглилият се от поста Ципрас е отказал да се види с колегата си за преговори с цел създаване на коалиционно правителство, като се е мотивирал, че двете най-големи партии в гръцкия парламент нямат допирни точки.

Според основния закон на Гърция президентът трябва да даде мандат на представените в органа на законодателната власт. Очаква се Павлопулос да връчи мандат на отцепниците от СИРИЗА – "Лейки Енотита" ("Народно единство"), водени от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис. Създадената в петък партия има 25-ма депутати в 300-местния парламент, след нея се нареждат центристите от "Потамос" ("Река") и крайнодясната "Златна зора". Двете групи имат по 17 депутати.

Според американската медия дори да бъде постигнато споразумение между партии за коалиционно правителство, парламентът няма да му гласува доверие. Заради това АП предполага, че гърците ще отидат до урните за втори път през тази година на 20 септември.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2261 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
хатакларъ УМРЯ СЪС 2% НА РЯЗАНИЯ НА ДОГАН хахахаха

2015.08.25 | 11:06

3
хихихихихихихи ЦИРИЗА КАПУТ
Куха лейка

2015.08.25 | 11:06

2
Джуджето му заповяда : " Насериса " !! И " Хилещия се " така се насра , че разцепи партията и правителството падна !! Ето , това е рубладжия за пример ,нашите има още много да учат !!
ясо

2015.08.24 | 15:59

1
Проблема е кой да командва-дърпа конците.

Добави коментар

Водещи новини