28% ръст на желаещите да следват в чужбина

  • 24 август 2015 07:53

  • 1362
  • 1
28% ръст на желаещите да следват в чужбина
©

Интересът на български студенти към кандидатстване в чужбина през 2015 година се е повишил с 28%, сочат данни на консултантска агенция ЕДЛАНТА, пише в. Монитор.

Според тях се запазва тенденцията за траен интерес за образование в чужбина, основно в европейските страни. Най-популярната държава сред младите българи, искащи да кандидатстват продължава да бъде Великобритания. До нея се нареждат също Германия, Дания, Холандия и Франция. В консултантската агенция имат кандидати и за Испания и Швейцария, но те са доста по-малко в сравнение с онези, които кандидатстват за Великобритания и Германия. От няколко години се наблюдавало разнообразие в търсените специалности от младите българи.

Докато преди време доста хора са искали да следват специалност, свързана с бизнес мениджмънт и почти всеки трети е записвал такава, в последните две години правело впечатление, че младежите търсят реализация в професия, за която ще има търсене в следващите поне десет години. Ставало дума за специалности, свързани с компютърните, инженерните и медицинските науки, биотехнологиите, екологията и психологията. Наред с това продължавал интересът към традиционните специалности като право, медицина и архитектура. Има търсене за много съвременни, нови специалности, които само до преди няколко години бяха непознати на нас. Например game design е много популярна специалност сред младите българи, отчете директорът на агенцията Ели Тончева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1362 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.29 | 12:46

1
Младежите не са глупави и напускат потъващия кораб! Остават мързеливите и пенсионерите!

Добави коментар

Водещи новини