Съдът поряза паметника пред НДК

  • 23 август 2015 08:29

  • 3366
  • 6
Съдът поряза паметника пред НДК
© Булфото

Административният съд в София поряза жалбите на проф. Валентин Старчев срещу решението на Столичната община да демонтира паметника му "1300 години България", който се намира пред НДК.

Съдът се е произнесъл на закрито заседание, а всички жалби на скулптора и останалите жалбоподатели от сдружение "Приятели на Русия и православния свят", "Гражданско сдружение Бели брези" и други са били отхвърлени и оставени без разглеждане, съобщава "Телеграф".

С това решение на практика се дава право на Столичната община да демонтира монумента и на негово място да бъдат върнати паметните плочи на I и IV пехотни полкове.

"В момента не искам да коментирам, защото темата е много дълга и е въпрос на доста сериозни проучвания. Фигурите, от които е изграден паметникът, са по 7-8 метра и могат да бъдат преместени, ако той бъде демонтиран. Чудя се как е възможно да се вземат такива абсурдни решения. С адвоката ми сме подали възражение в съда и чакаме да видим какво ще стане", коментира пред изданието проф. Валентин Старчев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3366 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ПАЛЕСТИНА

2015.09.01 | 10:25

6
Циреи са тези които бутат паметници, но след народния съд ще ги строите на ново майка ви мръсна долна продажна.
гларус

2015.09.01 | 10:24

5
заради няколко бетонни картуни тази грозотия се издига и плаши децата и бабите им в центъра на софия но като че ли трябва да го оставят за да гледат следващите поколения малоумните комунистически изкуства и ще стане атракция на грозотата
Роси

2015.09.01 | 10:24

4
Абе професоре невиждаш ли че това което си направил е купчина железа и ужасна грозотия,как гостите на София ще възприемат такова ,,творение",малко имай чувство за естетика и се съобрази със съгражданите си .Ами не го искат хората ,какво си натрапваш железата ,за теб е хубаво ,ами вземи си го,за останалите не е ,толкова пари е тръшнала държавата от нашите заплати за това нищо.
Биляна

2015.09.01 | 10:24

3
Руши се нещо което нестава за нищо,а ние рушим всичко.А това наистина трябва да се махне и да се въстановят плочите на войниците от 1 и 4 полк.
kolxo

2015.09.01 | 10:24

2
когато го откриваха, не беше ясно на детския ми ум - защо откриват нещо недовършено. После ми беше мъгла, защо се разпада паметник и никой не го е грижа. Чудех се и защо няма литературна награда за измислилия името - седмоъгълен петохуиник (ама как пасна само). Сеге не разбирам, защо някой го иска това в центъра на града. Чудя си се (над биричка), дали аз нищо не разбирам или просто сме в държавата на абсурдите и партийно избраните стожери на културата....

2015.08.24 | 10:13

1
26 GODINI NA RUCHENE-PRIZNATI TERMINATORI

Добави коментар

Водещи новини