Културният фестивал „Нощ: Пловдив 2015“ ще очарова посетителите с повече от 100 събития в 11-то си и

  • 21 август 2015 17:02

  • 1058
  • 0
Културният фестивал „Нощ: Пловдив 2015“ ще очарова посетителите с повече от 100 събития в 11-то си и
©

20 август 2015 г. – Културният фестивал „Нощ/ Пловдив“ ще посрещне своята публика на 11 и 12 септември 2015 г. с над 100 събития на повече от 70 локации в Пловдив.

В 11-то поредно издание на фестивала организаторите от фондация „Отворени изкуства“ са разделили програмата тематично на: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, „Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за деца.

Жанровото разнообразие, което обхваща предстоящото издание на дългоочаквания и обичан фестивал в Пловдив, ще направи избора на публиката труден, но екипът на фондацията обещава на посетителите две вълнуващи нощи под тепетата, които да запомнят.

Чат от атрактивните събития в септемврийската пловдивска Нощ са изложбата в Малката базилика, която ще представи за първи път пред публика великолепните мозайки (на повече от 1 600 години) от Епископската базилика (IV – VI век). През отминаващото лято на 2015 екип от реставратори под ръководството на доц. Елена Кантарева работи по разкриването и аварийната реставрация на мозайките. В Археологическия музей е предвидена публичната лекция на Васил Добрев (Франция) на тема „Ново откритие в Сахара (Египет): две гробници от 22 век пр. н.е.”. Регионалният етнографски музей – Пловдив се включва в Нощта с мащабен проект за любовта като мощен творчески двигател във всяко едно житейско начинание. Основната тема в Регионалния исторически музей ще бъде изложбата „Пловдив и Япония“, която ще разкаже за връзките между побратимените градове Окаяма и Пловдив и ще демонстрира японски традиционни ритуали и изкуства.

Държавна опера Пловдив ще участва с проекта STREET OPERA с 2 представления в отворено градско пространство. „ГРАФИТИ ОПЕРА” ще провокира публиката с арии и дуети от известни мюзикъли и опери на открито в кв. Капана, следвайки световните тенденции за „обиграване” на неспецифични арт пространства.

Проектът PIECES на Atom Theatre ще изненада публиката с поредица от танцови акции, свързани с конкретната средата, в която се случват. Основната идея е тяло, движение, танц и музика да бъдат интегрирани в дадена среда, като се изходи от нейната архитектура, дизайн и атмосфера. В процеса на търсене се изследват всички аспекти на интеракция – контраст, симбиоза, взаимно изключване, сливане, както и взаимодействието им с живата музика. Еял Роб (журналист, преподавател и DJ от Тел Авив) ще изнесе лекция - демонстрация на тема „От цар Соломон до сърцето на клубната култура на 21 век - Еволюцията на един музикален мотив“.

В детската програма на „Малката Нощ“ ще има възможност за сглобяване на макети на самолети; изстрелване с тренировъчен катапулт на височина до 50 м; литературни четения; прожекции на детски филми в Лъки – Дом на киното; уроци по актьорско майсторство, латино танци, изобразително изкуство и много други. Фондация „Джазет“ ще представи шоуто „Джаз за деца“, което дава възможност на малки и големи да свирят и пеят заедно с млади и утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните инструменти и стилове в джаза. Проектът има образователен и развлекателен елемент, представяйки джаза като достъпна и забавна музика.

Като продължение на досегашните кураторски проекти („Ритуали на обичайното“ от 2012 г. на Вера Млечевска; „Тъмната страна на нощта“ от 2014 г. на кураторски колектив фондация „Изкуство, дела и документи“) „Нощ/ Пловдив“ стартира ежегодна кураторска програма. Тази година тя ще включи проекти на 4ма куратори: Арън Мултън (Лос Анджелис), Емил Урумов (Париж), Владия Михайлова (София) и Стефка Цанева (Пловдив). Американският куратор Арън Мултън ще представи проекта AMERICANAESOTERICA в пространството на галерия Sariev Contemporary, кино Космос, улица „Отец Паисий“ и други изненадващи локации в града. В него ще участват едни от утвърдените имена на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис - Майк Буше, Джейсън Меткалф, Стерлинг Руби, Макс Хупър Шнайдер и Джес Уест. Всички те използват в работата си аспекти на ритуала, суеверието, алхимията и магията. Изложбата ще приеме формата на конспиративна теория като начин да се изследват езотеричните тенденции в съвременния свят.

Едно от нововъведенията на културния фестивал в Пловдив през 2015 г. са тематични турове с гидове (Общ тур за гр. Пловдив, тур „Галерии“, „Съвременно изкуство“, „Културно-историческо наследство“ и др.), които ще започват от локация 0 – инфопунктът на Нощта.

Зеленият инфопункт на фестивала ще бъде официално открит още в началото на септември 2015 г., когато ще бъде представен и авторският екип DVEIF, спечелил конкурса за дизайна и реализацията му. Инфопунктът ще се намира на ул. „Станислав Доспевски“ в Пловдив на площ от 60 кв. м и ще разполага със свободна Wi-Fi зона.

Последвайте канала на

1058 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини