100 души седмично посещават музея на киселото мляко

  • 21 август 2015 12:00

  • 1941
  • 0
100 души седмично посещават музея на киселото мляко
©

Между 50 - 100 души седмично посещават музея на киселото мляко в трънското село Студен извор, съобщи уредникът му Даниела Антова. По думите й интересът с всяка изминала година се повишава.

Посетителите са предимно ученици, студенти и пенсионери. На първия етаж на музея е разположена експозиция , показваща начина на приготвяне и съхранение на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са "бучка" за биене на масло, "рукатка" - глинено гърне с дръжка и др.

Изложени са и женски носии от района, предмети от бита, характерни за ХIХ в. Експозицията на втория етаж включва предмети и макети, демонстриращи промишленото производство на киселото мляко. Посетителите могат да си купят домашно приготвено краве и овче кисело мляко.

Музеят отваря врати през 2007г. в родното място на откривателя на българската пърчица - лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров. Той е единствен в страната. Фондация "Д-р Стамен Григоров" работи по идея за изграждане към него на демонстрационен център за приготвяне на кисело мляко.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини