Гринуичкият меридиан е със 100 метра встрани, до кошче за боклук

  • 14 август 2015 14:21

  • 4149
  • 0
Гринуичкият меридиан е със 100 метра встрани, до кошче за боклук
© Getty Images/Guliver

Всяка година хиляди туристи пристигат в Кралската обсерватория в Гринуич, за да преминат между Изток и Запад над линията, маркираща Гринуичкия меридиан. Това, което повечето откриват на място е, че той не указва 0 градуса географска дължина, а точката, на която могат да се снимат за спомен, се намира до кошче за боклук 102 метра на изток.

Причината е проста - съвременните устройства използват спътниковата технология на Глобалната позиционираща система, въведена през 1984 г., чиито измервания са доста по-точни от тези преди век, когато линията е поставена, разказва БТА, цитирайки британската преса.

Разликата е известна на учените от 30 години, но със съвременните GPS технологии, достъпни на мобилни устройства, все по-често буди недоумението на обикновения посетител. Много хора идват при нас и любезно ни посочват, че меридианът ни е на грешното място, казва д-р Марек Кукула от обсерваторията пред "Индипендънт". Той приветства идеята за "преместването му" с нов маркер, който да замести кошчето за боклук.

Предложението е отправено от група учени, публикували изследване върху грешката от 19 век. Мястото на Гринуичкия меридиан е договорено на международна среща във Вашингтон през 1884 г. Линията му е изчислена с насочване на телескоп право нагоре към т.нар. "часовникова звезда". Телескопът обаче не е бил съвсем перпендикулярен заради особеностите на терена и формата на Земята. Всъщност меридианът постоянно се "мести". В парка има две по-стари линии от 1721 и 1750 г. и не е изключено с напредването на технологиите да го определим и още по-точно, коментират астрономите.

За щастие промените засягат само маркера му, а не световните часови зони. Плюсът за туристите настоящем, е че снимка до "действителния" меридиан излиза с 9 паунда по-евтина, защото кошчето за боклук се пада извън частта на Обсерваторията, за която се плаща вход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини