Над 100 жертви при боеве срещу ИД в Либия

  • 14 август 2015 12:57

  • 2052
  • 0
Над 100 жертви при боеве срещу ИД в Либия
© gettyimages

Най-малко 106 души бяха убити при тридневни боеве между лоялни към "Ислямска държава" (ИД) сили и местни племена в либийския град Сирт, предаде ДПА.

Повечето загинали са членове на племето Ферджан, което отказа да се закълне във вярност на радикалната организация. Днес джихадисти от "Ислямска държава" подпалиха импровизирана болница в град Сирт, която обсаждаха от сряда, съобщи "Ал Арабия". Няма данни за жертви. Сблъсъците започнаха след като в Сирт беше открито тялото на влиятелния мюсюлмански духовник Халед бин Реджеб. Смята се, че той е убит от бойци на "Ислямска държава", защото е отказал да й се закълне във вярност.

Премиерът на международно признатото либийско правителство Абдулах ат Тани обвини днес "Ислямска държава" в свързани с геноцид престъпления в Сирт, родния град на диктатора Муамар Кадафи. Той направи онлайн изявление, в което призова ООН да свали оръжейното ембарго, наложено на Либия след въстанието срещу Кадафи през 2011 година.

"Ислямска държава" се установи в Сирт по-рано тази година и клонът й в града вече се разраства, използвайки хаоса в богатата на петрол Либия. Тя е разделена между избраното правителство, разположено в град Тобрук, и подкрепяното от ислямистите правителство в столицата Триполи. Няколко държави изтеглиха дипломатите и гражданите си от Либия.

Последвайте канала на

БТА
2052 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини