Колекционер: Минералите правят човека истински щастлив

  • 14 август 2015 06:58

  • 3995
  • 0
Колекционер: Минералите правят човека истински щастлив
© Getty Images

Минералите правят човека истински щастлив, убеден е Иван Митев от Хасково. Той е колекционер на минерали, минералотерапевт и писател. Разказва за тях след завръщането си от пореден световен форум във Франция, където е бил заедно със съпругата си Гергана.

По думите му в продължение на повече от десет години двамата са единствените представители от Източна Европа на всички световни форуми по минералотерапия, където се представяли продукти и съобщения на научни институти от целия свят. Споменава за пътувания до екзотични дестинации, но уточнява, че пътешествията им са предимно заради старите аптеки, както и заради племената, които живеят там.

Според Митев, за да бъдеш напълно здрав, трябва да отделяш за себе си десет минути сутрин и десет минути вечер. И ако го правиш, можеш да достигнеш до смайваща възраст.

"Непрекъснато казвам на хората, които искат да си помогнат с минерали - те трябва да се научат да отделят време за себе си. Организмът ни е много мощна самовъзстановяваща се система - само трябва да знаем как да му подадем сигнала за обновление", съветва Митев.

При минералотерапията не е необходимо човек да вярва в нещо, но терапията за всеки човек е индивидуална - зависи от годините му, от кръвното му налягане, от състоянието на съня му, като има значение и дали работи с хора, отбелязва той.
Минералите, предназначени за терапия, трябва да отговарят на много условия - те не могат да бъдат просто минерали, предназначени за насипване на пътечки в двора, за басейна или за саксиите, добавя Митев. Според него ефектът от минералотерапията е мигновен, ако минералите са предназначени за терапия и ако комбинацията е съставена точно и компетентно.

Няма противопоказания при минералотерапията, няма странични явления, няма възрастови ограничения, смята той.

Любителският му интерес към минералите преминал в научен през 1997 г. Тогава у дома им в Хасково пристигнал германец, който искал да разгледа колекцията му от минерали, както и да го придружи до местата, където е открил някои от експонатите си. Но точно тогава домакинът изпитвал силни болки в кръста и експедицията не се осъществила.

Новият приятел на Митев му изпратил от Германия минерал "колкото резенче лимон". В указанието към него пишело, че трябва само по една минута на ден да прави масаж върху определени точки.

"Не вярвах, че ще ми помогне, но на третия ден болките ми изчезнаха. Тогава го попитахме как можем да научим повече за качествата на минералите и той ни покани на курсове в Германия. Таксата беше 5000 марки. Имахме ги тези средства - щяхме да строим гараж. И животът ни така тръгна - с минералите и тяхното въздействие върху човешкия организъм", споделя Иван Митев.

Той добавя, че годишно със съпругата си пътуват два пъти до Германия, един път до Франция, един път до Швейцария, един път до Италия - на световни форуми по минералотерапия, на които са канени.

По думите му в Германия си правят домашни аптечки от минерали. "Например, ако го заболи главата, там човекът взема една аметистова плочка, която е предназначена за тази цел и си прави масаж върху няколко биологично активни точки и главоболието му изчезва с природен продукт", посочва Митев.

Според него бижутата от минерали имат лечебен ефект, но ако минералите са естествени - независимо дали е гривна, обеци или колие. Среброто и златото усилват действието на минерала, ако той е обкован, добавя той.

Митев е убеден, че светът на минералите е нещо, което човешкият ум не го побира.

Последвайте канала на

БТА
3995 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини