Откриха бруцелоза в Плевенско

  • 11 август 2015 14:33

  • 1699
  • 0
Откриха бруцелоза в Плевенско
© Getty Images/Guliver

В плевенското село Ракита, община Червен бряг, са открити животни, болни от бруцелоза, заяви заместник-областният управител на Плевен Бойко Балтаков.

Той уточни, че заболяването е доказано чрез лабораторни изследвания за 25 кози, предаде БТА.

По тази причина от полицията и Областната дирекция за безопасност на храните са били взети мерки за ограничаване движението на животните. Вземат се проби и от останалите животни. До момента двама от стопаните имат признаци за болестта, взети са им проби, но не са излезли резултатите, допълни заместник-областният управител. Днес той отпътува за село Ракита, за да се срещне с кмета и да проследи как се изпълняват мерките, които е взела Областната епизоотична комисия вчера на свое извънредно заседание.

Във всички общини в областта до края на седмицата трябва да се състоят заседания на епизоотичните комисии. За болните животни стопаните ще получат компенсации от държавата, ако са регистрирани по съответния законов ред, каза арх. Балтаков. Заместник-областният управител е издал заповед, в която подборно са указани задълженията на отговорните ведомства и институции за овладяване на положението и недопускане разширение на заразата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини