Намериха изгубените в Рила туристи

  • 09 август 2015 07:03

  • 2745
  • 0
Намериха изгубените в Рила туристи
© Булфото

Шест часа след локализирането им изгубилите се в Рила туристи бяха намерени от благоевградските планински спасители. Те са в добро общо състояние и се очаква да бъдат транспортирани към близко населено място.

В събота по обед четирима руски туристи – две деца, мъж и жена, както и една българка подават сигнал, че са се изгубили по време на преход между хижа „Иван Вазов“ и Рилския манастир. Екип от петима планински спасители от Благоевград: Георги Ботев – старши, ръководител на спасителната акция, Петър Митев, Захари Петров, Румен Кантурски и Стоян Борисов са изпратени по следите им.

Малко преди смрачаване туристите не са локализирани, налага се от авиобаза „Крумово“ да бъде изпратен военен хеликоптер. Около 21 часа вечерта летателната машина локализира туристите в планината над град Рила и се оттегля. На наземния екип са предадени GPS координати и екипът потегля през изключително труден релеф към туристите.

В 23.15 часа, на десетия час от издирвателната операция - изгубените хора са забелязани на около 300-400 метра по права линия под спасителния екип. Едва в 3.15 сутринта ПСС Благоевград достигат до туристите. Те са в добро общо здраве, информира бТВ.

Започва следващата част от спасителната акция – свалянето им от планината до населено място.

Ето и хронологията на събитията:

Малко след 13 часа е подаден сигнал за загубили се туристи с деца по маршрута между хижа „Иван Вазов“ и Рилския манастир. Загубилите съобщили, че са правили преход, като на 07.08 лагерували на открито, а на 08.08 продължават, но се загубват и подават сигнал до ПСС - Благоевград. Метеорологичните условия са добри, топло и слънчево време – стабилна атмосфера.

13:30 - Екип от петима планински спасители от Благоевград: Георги Ботев – старши, ръководител на спасителната акция, Петър Митев, Захари Петров, Румен Кантурски и Стоян Борисов пътуват към язовир „Калин“, най-близката предполагаема точка до загубилите се.

Малко преди 14 часа се разбира, че става въпрос за четирима руски туристи – мъж, жена и две деца, както и една българка, с която спасителите поддържат контакт по телефона.

Към 15 часа не е разрешено включването на хеликоптер в спасителната акция.

16.00 - Спасителната акция продължава, изгубените са посъветвани да стоят на открито място с добър обхват на мобилните оператори.

Малко след 19.00 изгубените все още не са локализирани, посъветвани са да запалят огън.

19.30 - Военен хеликоптер от авиобаза „Крумово“ е подготвен, за да облети предполагаемия район на изгубване. Междувременно наземният екип установява, че загубилите се хора са се отдалечили много от маркираната пътека въпреки отличното състояние на маркировката, но сигурното им локализиране все още не е факт. Започва да се смрачава, температурата пада под 23 градуса.

Около 21 часа хеликоптерът локализира изгубилите се туристи и се оттегля.

21.30 - 8 часа от подаването на сигнала - наземният планински спасителен екип се опитва да достигне до локацията подадена от екипа на хеликоптера. Тъмно е, но времето остава стабилно, сухо и топло е.

22.30 - 9 часа след началото на спасителната операция акцията продължава. Спасителните екипи се намират в района над гр. Рила, опитват се да открият туристите по GPS координати

23.15 На десетия час от издирвателната акция планинските спасители за първи път имат визуален контакт с изгубилите се туристи. Определят разстоянието на 300-400 метра по права линия.

Едва към 3:15 сутринта на 09.08 спасителният екип успява да достигне до изгубилите се туристи. Те са в добро общо здраве.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини