Иранският президент Хасан Рохани ще направи посещение в Италия

  • 05 август 2015 15:03

  • 1084
  • 0
Иранският президент Хасан Рохани ще направи посещение в Италия
©

Иранският президент Хасан Рохани прие поканата на италианския премиер Матео Ренци да посети Рим и това ще е първата му визита в столица на държава от Европейския съюз, съобщи Ройтерс, като се позова на италианското външно министерство, цитирани от БТА.

След сключването на споразумението за иранската ядрена програма, няколко европейски министри посетиха Техеран, за да се възползват от отварянето към света на държава с голяма икономика, с младо и образовано население от близо 80 милиона и с едни от най-големите енергийни запаси в света. Премиерът Матео Ренци покани иранския президент в Рим в близките седмици, каза говорител на външния министър Паоло Джентилони, който днес е в Техеран. "Рохани прие поканата и ще ни информира кога ще направи посещението", каза Джентилони пред журналисти в Техеран.

"Освен политическото сътрудничество, нашите две страни могат да работят заедно в сферите на търговията и икономиката", добави той, цитиран от иранската агенция ИРНА. Италия, която не бе пряк участник в преговорите за ядреното споразумение, настояваше още преди то да бъде сключено за подобряване на отношенията с Техеран, а Джентилони посети иранската столица през март. Миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс покани в Париж президента Рохани през ноември и ако тази визита се осъществи, тя ще е първата на ирански държавник във Франция от 1999 г., отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

1084 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини