Варненци се обявиха за жертви на "етническо изнасилване" и нахлуха в общината (обновена+сн

  • 05 август 2015 08:57

  • 7091
  • 20
Варненци се обявиха за жертви на "етническо изнасилване" и нахлуха в общината (обновена+сн
©

Строежът на блок за социално слаби с над 250 апартамента вдигна на бунт жителите на варненския квартал „Възраждане”. Днес те се събират пред общината в знак на протест, съобщи БТВ.

Жителите на квартала се опасяват, че общината всъщност иска да насели в сградата жители на ромската махала в „Максуда”, чиито къщи ще бъдат съборени. Хората определиха ситуацията като "етническо изнасилване". Един от недоволните Тодор Петров разказа, че и преди година е имало подобен опит, но сега всичко се прави тайно от гражданите и със заобикаляне на закона. Той показа и програмен документ, от който се разбира, че жилищата ще са за „уязвими социално слаби граждани с фокус върху ромите”.

„Всички знаем какво се случи в Пловдив с жилищата, всички знаем какво се случи в Сливен, всички знаем как живеят в „Максуда”, каза той и напомни, че преди месец общината е разчистила боклуците в ромския квартал.

„Те ще гласуват днес 20 млн., а за нас, които плащаме тези данъци, няма нищо – къде е интеграцията, къде е дискриминацията?”, запитаха протестиращите. Според тях блокът във „Възраждане” ще е на зелена площ, която е била определена за парк и ще влоши условията за живот в най-младия варненски квартал. „Тези хора ни дърпат назад. Това е етническо изнасилване”, възмути се един от гражданите, като допълни, че интеграцията може да се случи само, ако за ромите има осигурени работа и институции, които да ги контролират. В противен случай „катунът от „Максуда” ще се премести във „Възраждане”.

Таня Василева от общината се съгласи, че интеграцията не може да се изразява в това 100 семейства да бъдат населени в блок. Тя обаче подчерта, че в случая се смесват два документа за различни програми и никъде в тях не се посочва, че във „Възраждане” ще се изграждат жилища за роми. По думите й ще се строят подобни блокове в районите с преобладаващо ромско население и даде пример с кварталите „Максуда”, „Владиславово”, „Аспарухово” и с.Каменар, а методиката за настаняване ще кореспондира с наредбата за ползване на общински жилища.

Протестиращите обаче показаха отново документа, от който се вижда, че става дума за район „Младост”, където е и ж.к. „Възраждане”. Василева посочи, че програмният документ е отворен и може да се внасят корекции, но и това твърдение беше контрирано – според гражданите, Брюксел ще си поиска парите обратно, ако те не се харчат за това, за което е било разписано.

Протестиращи превзеха залата, където днес трябва да се проведе последният съвет на общинските съветници, предаде и Нова телевизия. В пряко включване някои от общинските съветници заявиха, че не виждат смисъл днес да работят. В следващия момент настана суматоха, а съветнициите не можаха да минат покрай протестиращите, които не спираха да ги бутат. До ситуацията се стигна, след като в залата беше обявена почивка, защото наплива на протестиращи блокира заседанието.

По-късно шест различни групи протестиращи окупираха общината във Варна. Те изразяват своето недоволство заради намерението на местната власт да построят блок за социално слаби в ж.к. "Възраждане". На заседанието, което най-вероятно ще е последното за този мандат, присъстват жители на кв. "Чайка" заради приетия устройствен план на квартала. Жители от "Изгрев" протестират заради липса на канализация и водопровод в квартала им повече от 10 години. Най-много са недоволните от "Възраждане", които са против плановете на общината да строи в района социален блок.

Протестират и служители на частния превозвач "Транстриумф". Техните притеснения са, че линиите, които досега обслужваше дружеството, ще бъдат дадени на общинската фирма "Градски транспорт" и те ще останат без работа. Картината на недоволството допълват фенове на "Спартак", които чакат решение за спортна база, която искат да бъде предадена безвъзмездно на любимия им футболен клуб. 

Вижте уникални кадри от протеста, които бяха качени в "Youtube":

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7091 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
пламен от сливен

2018.01.18 | 17:25

20
едно въпросче-защо не строят блокове и за българското бедно население?НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС,ПОДЛИ И АЛЧНИ УПРАВНИЦИ...спирам,че много ще псувам и кълна

2015.08.07 | 10:55

2
Защото американският президент е негър ей затова!
SS

2018.01.18 | 17:24

19
Мангустите са екологично чисто гориво за ТЕЦовете !!!
REPEAT

2018.01.18 | 17:24

18
ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ!ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПИШЕ СЕ ЦИГАНИ! ПОВТАРЯМ ЗАЩОТО СТЕ БАВНОРАЗВИВАЩИ В ТАЯ ЦИГАНСКА МЕДИЯ!

2018.01.18 | 17:24

17
А тъй. Строшете и някоя толерантна глава, че да знаят в коя посока да местят циганетата.
shatterer

2018.01.18 | 17:23

16
Те дпс винаги са на власт...сега пак управляват с Тиквата! Ако не сте разбрали, заради дпс махнаха референдума за задължителното гласуване и оставиха само тая тъпотия с електронното гласуване!

2018.01.18 | 17:23

15
Каква интеграция на циганите бе ,популисти крадливи. На всеки интелигентен човек му е ясно че орките и в Шератон да ги настаниш след един месец там ще е коптор. Тези животни никаде по света не са ги интегрирали ,та в нашата бедна държавица ли ще го правите. Само гета в изолирани местности и кастрация е спасението. Всички други мерки са обречени на провал.
Българин

2015.08.11 | 21:22

10
За да няма дискриминация, предлагам на варненци да започнат да плащат данъци също толкова, колкото плащат и съгражданите си от ромски произход.
Пламен

2015.08.21 | 17:30

14
Именно. Това е начина. Измислил го е Махатма Ганди като са изгонили британците от страната си. Без кръвопролития. Граждански протест. Спира се да се плаща и точка. Държавата е длъжна да се грижи за добруването на гражданите си. След, като тя не си изпълнява задълженията, това трябва да не правят и данъкоплатците.

2015.08.10 | 19:59

5
Значи нищо ?

2015.08.21 | 17:28

13
Хахах, хората викат Атака, сигурно вярват на Волен, че като дойда на власт хубаво ще ги оправи заедно с ДПС и БСП.
shatterer

2015.08.10 | 19:59

4
Те дпс винаги са на власт...сега пак управляват с Тиквата! Ако не си разбрал, заради дпс махнаха референдума за задължителното гласуване и оставиха само тая тъпотия с електронното гласуване!
Волен Сидеров

2015.08.21 | 17:27

12
Атака - победа! Ние цигано-туркофилите от Атака ще ви забием такъв шамар, че дупе да ви е яко.

2015.08.21 | 17:24

11
Ако блока ще бъде за социално слаби, нека приоритетно бъдат настанени семейства чийто деца посещават училище но редовно.

2015.08.11 | 21:20

9
I neka na tvoito dete niakoi mazen Mangal da mu svali gashtite i iznasili v ychilishtnata toaletna..I posle durjvata da opravi stanaloto..kato my prati tcial psixolog da govoriat..

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини