Съмнения за насилие върху деца в приемно семейство

  • 05 август 2015 08:36

  • 1904
  • 1
Съмнения за насилие върху деца в приемно семейство
©

Семейство успя да осъди "Социално подпомагане" на първа инстанция, след като децата им бяха отнети заради насилие и настанени в приемно семейство, където има подозрения, че също са били бити. Сега семейство Желязкови искат обезщетение, разказа в репортаж Нова телевизия.

От миналата година 6-годишната Елеонора и 7-годишния Веселин отново са с майка си и с баща си след 8 месеца в приемно семейство. Сагата започва през 2012 година, когато за първи път от детската градина сигнализират, че децата са бити. Родителите не отричат.

"Стъклото падна върху малката и в яда си с една мъничка пластмасова пръчица го ударихме по крачето и стана едно бележе и тогава тръгнаха нещата", спомня си Даниела Желязкова.

След сигнала от детската градина социалните служби назначават разговори с психолози. Няколко месеца по-късно децата са в нова детска градина, но отново идва сигнал за насилие у дома. Службите спешно взимат мерки и ги отнемат от родителите им.

Децата са настанени в приемното семейство в къща в село Динево. Чрез съда родителите искат те да им бъдат върнати и ги получават. Твърдят, че в приемното семейство децата били бити и често оставяни гладни.

"Приемното семейство е имало добър статут на приемен родител. То също, самото приемно семейство е утвърдено, вписано е в регистъра на приемни семейства, оценено е като такова. Ние преди всичко сме опазили живота и здравето на децата", категорична е Петя Ангелова, директор „Социално подпомагане” – Хасково.

Приемните родители не пожелаха да говорят. Социалните не са установили насилие тук, а според съседите децата са се чувствали добре.

Сега семейство Желязкови иска от „Социално подпомагане” обезщетение от 10 000 лева, за да води децата си на психолог.

От „Социално подпомагане” признават, че в работата им преценката е субективна, но са категорични, че не е имало друго решение след два сигнала за насилие над децата от собствените им родители.

Предстои случаят да бъде разгледан на последна инстанция наесен. Дотогава децата остават при биологичното си семейство под наблюдения на социални работници.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1904 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.05 | 14:34

1
Забравили сте да пишете,че приемното семейство са роми...неработещи,професионално приемно семейство!Бъдете корект и към читателите!

Добави коментар

Водещи новини