Отпускат на общините 97 млн. лв. за компостиране на отпадъци

  • 05 август 2015 08:11

  • 1522
  • 1
Отпускат на общините 97 млн. лв. за компостиране на отпадъци
© Булфото

Новата оперативна програма "Околна среда" беше одобрена от ЕК още през юни. Ние проведохме всички действия, необходими за реалното й стартиране от 31 юли. Бенефициентите вече могат да кандидатстват с проекти по програмата. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Сериозен елемент от финансирането е насочено към управление на отпадъците на принципа, че отпадъкът не е ненужен боклук, а ресурс. Затова подпомагаме общините в изграждането на компостиращите инсталации. С тях може да се обработи отпадъкът, който се генерира от производствената дейност. Този тип отпадък се обработва така, че да може да бъде използван за наторяване, за поддържане на зелените системи в градовете. Отпускаме 97 млн. лв. - те ще бъдат предоставени на общините, които имат желание да кандидатстват. След предоставяне на необходимите документи те ще получат безвъзмездно финансиране, уточни екоминистърът.

Тя съобщи, че в България половината от генерираните годишно отпадъци са биоразградими - могат да бъдат преработени и да се използват впоследствие. В много общини вече са изградени регионалните системи за тази цел. Наличният финансов ресурс е 560 млн. лв., посочи Василева. Имаме за цел до 2018 г. да намалим отпадъка, който отива на депо и да увеличим количеството отпадъци, които се преработват, добави тя.

Тя коментира и темата с чистотата на плажовете и водата по българското Черноморие. По думите на екоминистъра средствата, които се отделят, водят до желаните резултати. Районът на Черноморието е важен за развитието на туризма, рибарството и на дейности, свързани с аквакултурите. Освен това това е пряко свързано с ангажименти на страната ни с опазване на околната среда в чувствителни зони. Инвестираме в пречиствателни станции и изграждане на нова ВиК мрежа. Инвестирани са повече от 300 млн. лв. и голяма част от проектите вече са факт, заяви Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Тя каза, че регионалните здравни инспекции регулярно извършват проверки по плажовете. По думите на екоминистъра проверките показват, че 98% от водите в България съответстват на европейските изисквания. Тя уточни, че този процент е по-голям от средния за Европейския съюз - 94%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1522 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Александър

2015.08.06 | 06:14

1
Добре е дето ЕС ни разреши да си пием водата от изворите и чешмите. Иначе какво щяхме да правим :(

Добави коментар

Водещи новини