“70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” в НДК

  • 04 август 2015 09:50

  • 1131
  • 0
“70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” в НДК
©

Международна кръгла маса на тема “70 години ЮНЕСКО – мир чрез образование, наука и култура” ще се проведе на 8 август (събота) от 10:30 ч. в Зала 7 на Националния дворец на културата (НДК).

Събитието е съвместна инициатива на НДК, Фондация “Созопол” и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа - под егидата на ЮНЕСКО и на НДК.

Участие в кръглата маса ще вземат представители на Секретариата на ЮНЕСКО и НДК, на правителствени и неправителствени национални и международни организации, на учени, преподаватели и изтъкнати експерти в областта на културата. Ще бъдат обсъдени темите за модерната визия, ролята и новаторските подходи на ЮНЕСКО, допринесли за промяната на света за постигане на истински диалог и разбирателство в областта на образованието, науката, културата и комуникациите.

На официалното откриване на Международната кръгла маса ще присъстват заместник - генералният директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт, изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош, както и редица официални гости, сред които: представителите на Националната комисия за ЮНЕСКО и ръководствата на Министерство на външните работи, Министерство на културата и Министерство на образованието и науката.

Програмата включва панел за нематериалното културно наследство на тема “Живи човешки съкровища” с модератор доц. Николай Вуков от Института за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН и експерт на ЮНЕСКО по нематериално културно наследство. Участници в панела ще бъдат: Христо Ангеличин (директор на Регионален център за нематериално културно наследство); Уили Меротто (представител на офиса на ЮНЕСКО във Венеция); Патрик Гало (дългогодишен деятел на НПО, бивш председател на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО).

Ден преди събитието, на 7 август (петък) участниците в Кръглата маса и в заседанието на Комитета за връзка НПО - ЮНЕСКО ще се насладят на богатото автентично нематериално културно наследство на страната ни на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица, който ще бъде открит тържествено от Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Участниците, излъчени от регионалните събори в цялата страна, ще представят програми, основани на фолклора в областта, от която идват. На седем традиционни сцени, в местността “Войводенец” и на две допълнителни сцени в самия град Копривщица свирачи, разказвачи на народни предания, групи за народни обичаи, инструментални, певчески, танцови групи изпълняващи български фолклор ще покажат своето изкуство.

Последвайте канала на

1131 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини